Избери своето ДЖИНДЖИФИЛОВО ИЗКУШЕНИЕ от Verve - безплатна доставка над 30 лв.!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

ДЖИНДЖИФИЛЪТ РАСТЕ НА КРАЯ НА ЗЕМЯТА, ОХРАНЯВАН СТРОГО ОТ ... ДРАКОНИ

Дракони, фантастика

Най-ранните исторически източници, разказващи за лечебните свойства на джинджифила, датират от преди хиляди години. Древните медицински текстове и литература, произхождащи от Близкия изток, Азия и Европа, описват разнообразни методи за лечение с корените на ароматното растение. Холистичните медицински практики на Индия и Китай често са прилагали лечение на болните с джинджифилови медикаменти.

Вероятно знаеш, че джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Историята сочи, че родината му е някъде в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски - Конфуций (557-479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без джинджифил.

Според по-късни документи джинджифилът е внасян в Китай от Югоизточна Азия. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също те го занасят и в Източна Африка около XIII век. Арабските търговци дори държали в тайна местата, от които го вземали - разказвали на купувачите, че “джинджифилът расте на края на земята, охраняван строго от... дракони”.

В Европа познаваме джинджифила от ХІІІ век, когато Марко Поло го пренесъл на Стария континент. Първоначално се използвал предимно в медицината. На Острова в миналото дори е имало улици, наречени на джинджифила. На "Джинджър стрийт" се предлагали само и единствено продукти с джинджифил.

Невероятната приказка на джинджифила продължава и до днес, когато пикантният корен категорично може да бъде коронован като неподражаемия цар на подправките. Защо – ами защото блестящо съчетава невероятно богат спектър от лечебни свойства и уникални кулинарни качества :)

ЗАПОЗНАЙ СЕ ОТБЛИЗО С ЕДНА ОТ НАЙ-МОЩНИТЕ И ИЗВЕСТНИ ПОДПРАВКИ В СВЕТА: ДЖИНДЖИФИЛА

Подправка с невероятна история и тонове различни начини за употреба. Билка, която е била почитана от древни времена, та до днес. И има защо.

Истории за джинджифила могат да се намерят в източници 5000 години назад във времето, като още Конфуций е прославял лечебните му сили, а за римляните джинджифилът е бил символ на богатство и фертилитет.

В действителност още през XIII - XIV век джинджифилът е бил толкова почитан и толкова скъп, че само най-богатите са имали достъп до него и цената му се е равнявала на тази на здраво животно.

Джинджифилът е сред най-здравословните и най-вкусните билки на планетата. Той е зареден с хранителни вещества и биоактивни съединения, които имат мощни ползи за нашето тяло и мозък.

Джинджифилът е продукт, който според специалистите, трябва да присъства във всяко домакинство и да се използва редовно, защото времената, в които живеем предполагат често наличие точно на проблемите, с които се бори той:

  • Лошо хранене.
  • Отслабен имунитет.
  • Вътрешни възпалителни процеси.
  • Излишно тегло.

ДЖИНДЖИФИЛЪТ СЪДЪРЖА GINGEROL, ВЕЩЕСТВО С МОЩЕН ЛЕКАРСТВЕН ПОТЕНЦИАЛ

Джинджифилът е цъфтящо растение с произход от Китай. Той принадлежи към семейство Zingiberaceae и е тясно свързан с куркумата, кардамона и галангала.

Коренището (подземна част на стъблото) е частта, която обикновено се използва като подправка. Най-често се нарича джинджифилов корен или просто джинджифил.

Джинджифилът има много дълга история на употреба в различни форми на традиционната и алтернативната медицина.

Джинджифилът е изключително многопрофилна билка. Използва се за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борба с грипа и обикновената настинка, както и при можество други здравословни състояния и неразположения.

Джинджифилът може да се използва пресен, сушен, на прах или като масло или сок, добавя се към преработени храни и козметика. Като вкусна, пикантнта и ароматна подправка, джинжифилът е много често срещана съставка в рецептите.

Уникалният аромат и вкус на джинджифила идват от неговите естествени масла, най-важното от които е гингеролът.

Gingerol е основното биоактивно съединение в джинджифила, отговорно за голяма част от неговите лечебни свойства. Има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

ДЖИНДЖИФИЛЪТ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧНИ ПРОБЛЕМИ С ХРАНОСМИЛАНЕТО

Хроничното лошо и нарушено храносмилане (диспепсия) се характеризира с повтаряща се болка и дискомфорт в горната част на стомаха.

Смята се, че забавеното изпразване на стомаха е основен двигател на храносмилането. Интересно е, че джинджифилът е показал, че ускорява изпразването на стомаха при хора с това състояние.

При редовен прием на чай от джинджифил например, се стимулира перисталтиката, фактор, който е добре да се вземе под внимание, защото много хора имат проблем с нея, от където и състояния като запек, газове, подуване на стомаха и червата и други.

Проучвания сочат, че джинджифилът ускорява изпразването на стомаха, което може да бъде от полза за хора с лошо храносмилане и свързан с него стомашен дискомфорт.

АКТИВНИТЕ СЪСТАВКИ В ДЖИНДЖИФИЛА МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА БОРБА С ИНФЕКЦИИТЕ

Gingerol, биоактивното вещество в пресния корен джинджифил, може да помогне за намаляване на риска от инфекции.

Всъщност според различни изследвания екстрактът от джинджифил може да инхибира растежа на много различни видове бактерии.

Той е много ефективен срещу устните бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтит.

Джинджифилът помага на организма да вдигне леко вътрешната температура, като по този начин помага на имунната система да се пребори бързо с нарушителите.

Джинджифилът е признат като едно от най-мощните противовъзпалителни средства и има изключително лечебен ефект върху горните дихателни пътища, така че всичко, което бихме могли да инхалираме като вирус, и джинджифилът е нещото, което може да ни помогне да се справим с него.

ДЖИНДЖИФИЛЪТ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ПРИ МНОГО ФОРМИ НА СТОМАШНО НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ И Е ОСОБЕНО ЕФЕКТИВЕН СРЕЩУ СУТРЕШНО ГАДЕНЕ

Пикантният корен има дълга история на употреба като лек срещу морска болест и има някои доказателства, че той може да бъде толкова ефективен срещу гадане, колкото лекарствата с рецепта.

Различни проучвания сочат, че 1-1,5 грама джинджифил може да помогне за предотвратяване на различни видове гадене. Това се отнася за морска болест, гадене, свързано с химиотерапия, гадене след операция и сутрешно гадене.

ДЖИНДЖИФИЛЪТ МОЖЕ ДА НАМАЛИ МУСКУЛНАТА БОЛКА ВСЛЕДСТВИЕ ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Доказано е, че джинджифилът е ефективен срещу мускулна болка, предизвикана от упражнения. Джинджифилът няма незабавно въздействие, но може да бъде ефективен за намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка.

Проучвания сочат, че джинджифилът е ефективен за намаляване на ежедневната прогресия на мускулната болка и може да намали мускулната болезненост.

ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ЕФЕКТИ МОГАТ ДА ОБЛЕКЧАТ АРТРИТНИ СИМПТОМИ

Джинджифилът има противовъзпалително действие, което означава, че намалява отока. Това може да е особено полезно за лечение на симптоми, както на ревматоиден артрит, така и на остеоартрит. Приемът на джинджифил и прилагането на джинджифилов компрес / пластир върху кожата, можа да помогне за облекчение от болка, скованост и подуване.

Има някои изследвания, показващи, че джинджифилът е ефективен за намаляване на симптомите на остеоартрит, което е много често срещан здравословен проблем.

ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА ПОЗНАВА ОЩЕ РЕДИЦА ПОЛЗИ ОТ РЕДОВНАТА КОНСУМАЦИЯ НА ДЖИНДЖИФИЛ

Коренът от джинджифил е богат на витамин C и витамини от група В, съдържа ценни минерали, етерични масла и незаменими аминокиселини, които го правят мощно средство за засилване на имунната система. Коренът от джинджифил е богат на витамин C и витамини от група В, съдържа ценни минерали, етерични масла и незаменими аминокиселини, които го правят мощно средство за засилване на имунната система.
Джинджифилът съдържа важни ензими, подпомагащи доброто храносмилане и доказано помага за преодоляване на киселинен рефлукс, подуване и газове в стомаха. Джинджифилът съдържа важни ензими, подпомагащи доброто храносмилане и доказано помага за преодоляване на киселинен рефлукс, подуване и газове в стомаха.
Лютите съставки на джинджифила (джинджероли и шогаоли) стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата при нередовен стомах. Лютите съставки на джинджифила (джинджероли и шогаоли) стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата при нередовен стомах.
Джинджифилът стимулира кръвообращението, повишава телесната температура и чисти токсините от организма и, като резултат, повишава имунната защита и зарежда осезаемо тялото с повече енергия. Джинджифилът стимулира кръвообращението, повишава телесната температура и чисти токсините от организма и, като резултат, повишава имунната защита и зарежда осезаемо тялото с повече енергия.
Антихистаминовите свойства на джинджифила помагат и при лечение на алергии - честа причина за респираторни заболявания, като астма и бронхит. Антихистаминовите свойства на джинджифила помагат и при лечение на алергии - честа причина за респираторни заболявания, като астма и бронхит.
Джинджифилът е мощно средство за подобряване на концентрацията и паметта – билката съдържа вещества, които стимулират мозъчното кръвообращение, дори и в най-малките кръвоносни съдове. Джинджифилът е мощно средство за подобряване на концентрацията и паметта – билката съдържа вещества, които стимулират мозъчното кръвообращение, дори и в най-малките кръвоносни съдове.
Съдържащите се в джинджифила фитохимикали го правят антиоксидант номер 1 в света на растенията Съдържащите се в джинджифила фитохимикали го правят антиоксидант номер 1 в света на растенията

И все пак, въпреки че джинджифилът е една от най-мощните билки познати ни днес, помни че нито един самостоятелен подход към здравето не е достатъчен сам по себе си. Поне не и дълготрайно. И за да се възползваш пълноценно от всички положителни свойства на джинджифила е добре да се грижиш за здравето си и като подаваш на организма си качествена храна, като разтоварваш ежедневния стрес и се движиш.

Опитай чай от джинджифил Verve

*В статията са използвани източници - виж списъка.

**Отказ от отговорност – Цялата информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът verveteas.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

Свързани статии
С какво е полезен Джинджифилът за теб - част Първа
С какво е полезен Джинджифилът за теб - част Първа
Ефикасни съвети и лесни рецепти за преодоляване на 11 често срещани здравословни проблеми
С какво е полезен Джинджифилът за теб - част Втора
С какво е полезен Джинджифилът за теб - част Втора
Какво да направиш ако страдаш от стомашен дискомфорт – подуване, киселини, лениви черва.
С какво е полезен Джинджифилът за теб - част Трета
С какво е полезен Джинджифилът за теб - част Трета
Как джинджифилът може да ти помогне при главоболие, мигрена, болки в ставите и наднормено тегло
Сподели свежестта на Verve

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!