Опитай новата селекция ДЖИНДЖИФИЛОВИ ИЗКУШЕНИЯ на Verve - безплатна доставка над 30 лв.!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

НАЙ-ДОБРИТЕ И НАЙ-ЛОШИТЕ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ХИДРАТАЦИЯ НА ОРГАНИЗМА

Последна актуализация: 13 Май 2020, автор Теодора Маринова

Студейн чай с джинджифил, мед и лимон

Здравей,

Днес ще ти задам няколко въпроса свързани със състояния на дискомфорт, с които до такава степен сме свикнали в съвременния динамичен свят, че сме ги възприели като "нещо нормално".

Случва ли ти се често:

 • Да се чувстваш изморен/а?
 • Да имаш необясними пристъпи на главоболие?
 • Да трупваш мазнини в конкретни зони?
 • Да чустваш тежест и подуване на корема?
 • Да изпитваш нервност без логична причина?
 • Да заспиваш по-трудно и дори след 8-9 часа сън да се събуждаш с усещане за недоспиване и отпадналост?

Замисли се каква част от тези неразположения си изпитвал/а през последния месец, дори през последната седмица, или дори днес... А колко често чуваш от хора, с които комуникираш регулярно, да споделят такива симптоми на дискомфорт като нещо, което съпътства ежедневието им.

Както съм споделяла, аз не правя изключение. Преди 9 години, когато бях на едва 36 години, имах списък от неразположения, които се проявяваха редовно:

 • Всеки ден и след почти всяко хранене изпитвах тежест и подуване на стомаха, но си казвах че "това е нормално и много хора го имат".
 • Поне 1-2 дни седмично се чуствах по-напрегната и изнервена и се събуждах уморена и без енергия, но си казвах че с натовареното си ежедневие на майка, домакиня и работеща жена и "това е нормално".
 • Лекото главоболие в част от дните също беше някак "логично и нормално".
 • Когато обаче се появи и силна мигренозна болка (за ден или два всеки месец) и паралелно при профилактични изследвания установих че имам завишени нива на холестерол, ми светна лампичка, че тялото ми подава сигнали, на които трябва да обърна внимание.

Първото, което направих е това, което всеки според мен трябва да направи, за да разбере има ли здравословен проблем, който причинява тези неразположения – стартирах прегледи, изследвания и консултации със специалисти. В моят случай за радост нямаше никакви притеснителни резултати и съвета беше да намаля стреса и да почивам повече, от което определено се нуждаех :). Все пак неприятните симптоми си бяха тук... и се оказаха символичен тласък да започна по-осъзнато да се грижа повече за себе и да се вслушвам в сигналите, които моето собствено тяло ми подава. Първата стъпка беше необятният свят на храната и търсенето на отговора как да променя хранителните си навици, така че да се чувствам по-жизнена, тонизирана и енергична.

Бащата на медицината Хипократ ни е оставил едно безценно напътствие, което в съвременния динамичен свят често забравяме и пренебрегваме:

"НЕКА ХРАНАТА БЪДЕ ТВОЕ ЛЕКАРСТВО И ЛЕКАРСТВОТО ТВОЯ ХРАНА"

Известен факт е, че колкото по-добре се грижим за телата си, толкова сме по-здрави, което означава, че няма да се налага ежедневно да се сблъскваме с последиците от нездравословен начин на живот. Грижата за организма ни включва здравословнен и балансиран хранителен режим, последван от активен начин на живот, намаляване нивата на стрес и редовни профилактични прегледи и грижи за всички симптоми и сигнали, които възникват, преди те да станат проблем. В търсене на най-добрият за мен цялостен подход, ми се откри необятен (и понякога доста объркващ) свят от информация, но и научих повече за себе си и потребностите на организма си. :)

Тук е мястото да споделя с теб за един изключително интересен научен експеримент, проведен преди близо 100 години, изводите от който са валидни с още по-голяма сила и днес. Изследването е извършено от д-р Уестън А.Прайс - американски стоматолог от началото на ХХ век, който забелязал, че всяко ново поколение негови пациенти са по-малко здрави от предишното поколение и с по-развалени зъби. За разлика от повечето си колеги, д-р Прайс не приемал тази ситуация за нормална.

Той бил убеден, че съществува връзка между здравето на зъбите и общото здраве на организма. За да докаже теорията си, д-р Прайс решава да изследва здравето на хора от изолирани места, където все още не са навлезли цивилизацията и модерният начин на живот. През 1931 г. Уестън Прайс и съпругата му Флорънс започват пътешествията си в общо 14 различни района в целия свят, проучвайки здравето на хората от традиционните общества. Изучава тъй наречените “примитивни” народи, като установява, че при тях зъбните проблеми са почти непознати. Нещо повече, тези хора не страдат от хроничните заболявания на съвременния свят (като сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, артрит, хронична умора и др.).

Д-р Прайс открива, че хората от тези народи са запазили традиционния си начин на хранене, и че той е различен за повечето общности. Общото между всички обаче било, че диетите на никой от тези народи не включвали:

 • растителни и хидрогенизирани мазнини
 • консервирани храни
 • бяло брашно
 • захар или други алтернативни подсладители
 • обезмаслени млечни продукти
 • газирани напитки
 • изкуствени храни като глутамат, протеинови пудри и подобни “модерни” храни

Това, което започва като търсене за проучване на денталното здраве, накрая разкрива информация за цялостното човешко здраве. Д-р Прайс интервюира лекари и болничен персонал работещ близо до хората, които изследва, и открива, че туберкулозата, артритът, жлъчните заболявания и болести, изискващи хирургична намеса, са редки сред хората, консумиращи традиционни, непреработени храни, но са често срещани сред онези, които приемат модерни храни. Д-р Прайс стига до извода, че здравето на тези изолирани „примитивни“ народи не е въпрос на генетика, а следствие от начина им на хранене и живот, защото щом членове на тези общности възприемели съвременния начин на живот и хранене, се появявали и проблемите със зъбите и с общото здраве.

Откритията си д-р Прайс публикувал през 1939 г. в книгата си "Хранене и физическа дегенерация" (Nutrition and Physical Degentarion). Така преди близо век, проницателният стоматолог от Кливланд доказва, че определящи за здравето (както на зъбите ни, така и на целия организъм), са начинът ни на хранене и факторите от заобикалящата ни среда. След първоначалното си издаване в края на 30-те години на минилия век, книгата на д-р Прайс е преиздавана 8 пъти и може да бъде закупена и днес. Колко други книги от този период можеш да си представиш, че са налични и днес? Вместо да губи значение, с годините трудът на Прайс става по-важен, защото статистиката за здравето на човечеството днес доказва, че неговите открития и концепции са били верни.

Без да забравяме, че никое самостоятилно решение не е панация и цялостният подход в грижа за здравето и тонуса ни е ключов фактор за успех, фокусът на днешната статия ще бъдат течностите и като цяло начина, по който осигуряваме хидратация на тялото си като жизнено необходим ресурс.

4-ТЕ НАЙ-ДОБРИ ТЕЧНОСТИ ЗА ХИДРАТАЦИЯ НА ТЯЛОТО СПОРЕД СПЕЦИАЛИСТИТЕ

1. Вода

Абсолютно безспорно водата е най-добрият избор за хидратиране на организма ни и осигурява всичко, от което тялото се нуждае за възстановяване на загубените течности чрез метаболизъм, дишане, изпотяване и процесите на изхвърляне на отпадъците. Това е идеалната напитка за утоляване на жаждата и пълноценно хидратиране на тялото.

Вероятно знаеш, че човешкото тяло е около 80% вода. Логично би било да даваме на тялото си достатъчно вода, за да функционира правилно, но в действителност много от нас не го правят. Вместо това, често, когато сме жадни и/или изморени, посягаме към всякакви популярни газирани и негазирани силно подсладени безалкохолни напитки, кафе, енергийни напитки... Е, да но тялото ни не е 80% кола или сода!

Специалистите препоръчват да се пият по около 1,8 – 2 л. вода на ден – познатото ни правило за 8 чаши вода дневно. Важно е разбира се прилагането на тези норми да се съобразява и с начина на живот и здравословния статус на всеки отделен човек.

2. Овкусена вода за хидратация и детокс

За някои хора, които са свикнали да пият големи количества сладки напитки, водата може да е по-"безвкусна" и не толкова привлекателна като преобладаващ източник на течности за деня.

За да увеличиш консумацията на вода, без да губиш свежия и приятен вкус, можеш да овкусиш каната си с вода, като й добавиш доказано полезни за здравето и зареждащи с жива енергия съставки:

 • Парченца нарязани цитрусови плодове (лимон, лайм, портокал, грейпфрут)
 • Свежи листа прясна мента
 • Обелени и нарязани кръгчета пресен корен джинджифил
 • Парченца нарязана краставица
 • Прясно изцеден сок от лимон (изключително подходяща напитка за старт на деня)

3. Билков чай (безкофеинови настойки и запарки)

Някои чайове са дехидратиращи, но билковият чай без кофеин е вкусно и полезно изключение. Перфектен начин да охладиш и рехидратираш тялото си след дълъг ден е билковият чай.

Билки като мента, върбинка, липа, маточина и джинджифил дават приятен аромат и вкус на водата, в която са били запарени, което прави билковият чай (и топъл, и студен) изключително приятна алтернатива за хората, които не обичат да пият чиста вода.

Според специалистите:

 • Медицинските свойства на растенията в билковия чай нямат негативен ефект върху усвояването на водата от организма и носят допълнителни ползи за здравето ни.
 • Тези ползи не се отнасят за билкови отвари, в които се добавя захар, както и за чай съдържащ кофеин или такъв приготвен от растения с диуретичен ефект (глухарче, глог, хвощ, зелен и черен чай, магданоз и др.)
Избери от 5-те уникални вкуса ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ VERVE

4. Зеленчукови смутита и сокове (подчертавам „зеленчукови“ :)

Водата, която се съдържа в зеленчуците (и плодовете) и съответно в сока от тях, е една от течностите, които природата е приготвила за хидратация на нашето тяло. За да поддържаме хармоничен баланс с природата и за да избегнем приемането на прекалено големи концентрати хранителни вещества и захари, за нас плодовите сокове следва да бъдат вторичен източник на течности.

Това обече не важи за зеленчуковите смутита (и сокове) и особено за тези, които са приготвени от зеленолистни растения. Освен че са богата на вода, зелените смутита неутрализират с богатия си алкален резерв киселинността, предизвикана от високия процент консумация на технологично обработени храни, и набавят така липсващите и необходими ни витамини, ензими, минерали и биологично активни вещества.

Зеленото смути е и мощен антиоксидант. Фибрите, които се съдържат в зелените смутита, чистят тялото от токсини. Структурата на фибрите е като гъба, която абсорбира нежеланите химикали и те биват изхвърлени от организма чрез отделителната система. Когато се поема голямо количество фибри от несмлени предварително зеленчуци, стомахът може да се подуе, което води до усещане на дискомфорт. Превръщането на зеленчуците в смути е идеалното решение на този проблем.

КОИ СА НАЙ-НЕПОДХОДЯЩИТЕ И ДЕХИДРАТИРАЩИ НАПИТКИ СПОРЕД СПЕЦИАЛИСТИТЕ

Когато става въпрос за класиране на напитките най-добри за нашето здраве, сладките напитки попадат в дъното на списъка, защото осигуряват толкова много калории и практически никакви други хранителни вещества.

Ето няколко факта, които лично за мен, като майка на двама ученика (единият от които 13 годишен тинейджър, силно заинтригуван от конвенционалните безалкохолни напитки) са много притеснителни:

1. В една чаена лъжичка се събират около 4,2 грама захар. Сега си представи, че сипваш от 7 до 10 ч.л. пълни със захар в чаша от 340 мл. Звучи ли твърде сладко? Може да се изненадаш да научиш, че всъщност толкова е добавената захар в 1 кутия от най-разпространените газирани безалкохолни напитки.

2.. Хората, които пият сладки напитки, не се чувстват толкова сити, както ако са приели същите калории от твърда храна, а изследванията показват, че те също не компенсират високото калорично съдържание на тези напитки, като ядат по-малко храна. Среден размер кен, с подсладена с добавена захар (или фруктоза) безалкохолна напитка, осигурява около 150 калории, почти всички от добавената захар. Калкулациите сочат, че ако пием само по 1 такава напитка дневно, без да намаляваме дневните калории които приемаме от други източници, можем да качим до 2,3 кг. на година.

3. Консумацията на захар, затлъстяването и свързаните с тях заболявания са гореща тема по целия свят. Според Световната здравна организация 13% от населението на света са клинично затлъстели през 2014 г., с индекс на телесна маса от 30 или повече - брой, който се е увеличил повече от два пъти между 1980 и 2014 година.

4. Все повече проучвания потвърждават вредата от захарта в безалкохолните напитки, която в комбинация с водещия до пристрастяване кофеин в много от продуктите, е заплаха за здравето, сравнима с тази на тютюневите изделия", казва д-р Лори Дорфман, експерт по обществено здравеопазване от Калифорнийския университет (САЩ).

5. Ежедневната консумацията на 2 безалкохолни напитки може да увреди трайно черния дроб и да доведе до състояние, което обикновено се развива в резултат на хронична злоупотреба с алкохол, тъй като черният дроб не е в състояние да преработва огромното количество захар.

6. Редовното пиене на големи количества безалкохолни напитки с високо съдържание на захар може да доведе и до развитието на диабет и да причини увреждане на сърцето, и освен това е рисков фактор за затлъстяване.

7. Газираните напитки, рекламирани като диетични, също крият опасност според специалистите. Те съдържат по-малко калории, но изострят апетита, което води до натрупването на излишни килограми. Според резултати от проведено изследване, при хората, които всекидневно консумират диетични безалкохолни напитки (без промяна в останалите хранителни и двигателни навици), се наблюдава разширение на талията със 70% след 10 години.

8. Д-р Дорфман и други експерти искат компаниите-производители на безалкохолни напитки да спрат да атакуват потребителите, и особено младите хора, с цел да увеличат продажбите си.

ДА ПРАВИШ КОМПРОМИС С ПОЛЗИТЕ ЗА СМЕТКА НА ВКУСА НЕ Е МОДЕРНО

Дълбоко вярвам, че всеки от нас има безпрекословно право на избор как да се чувства по-жизнен, по-тонизиран и зареден с енергия. Също така от опита си знам, че когато ти се струва че няма алтернатива, можеш да я създадеш сам - като в приказката за неволята, където тримата братя викали неволята да им поправи счупената насред гората каруца и след като никой не се отзовал, запретнали ръкави и я поправали сами.

Нещо подобно направих и аз. Както вече споделих по-рано, като майка на двама ученика, единият от които 13 годишен тинейджър, силно заинтригуван от конвенционалните безалкохолни напитки, аз имам своите основателни притеснения за това с какво моите деца утоляват жаждата си.

За съжаление, освен вода, в заобикалящата нашите деца среда (визирам магазините в близост до училищата) най-често се предлагат само:

 • сладки безалкохолни наптики – газирани и негазирани, калорични и „диетични“,
 • редица популярни марки студен чай (в който почти няма „чай“ или билкова запарка, но за сметка на това има мноо.о.ого захар, аромати, изкусвени и/или преработени подсладители),
 • енергийни напитки с високо съдържание на подсладители и кофеин и
 • различни разтворими и готови сокове, отново с висока калоричност и концетрация на захар и/или фруктоза.

За мен като потребител липсата на избор е неприемлива! И да, не разбирам от газирани и енергийни напитки и сокове, но определено разбирам от чай – истински, класически запарен чай - разбира се с джинджифил – все пак Verve е запазената територия на джинджифиловите изкушения.

СТУДЕНИЯТ ЧАЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ „ПРОСТО ВКУС

И какво става, когато неволята не идва - запретваш ръкави и нещата се случват. През лятото на 2019г., заредени с много ентусиазъм, обожаващи чай от джинджифил и мотивирани от личната си мисия, аз и целият екип на Върв Тийс, създадохме първите истински студени билкови чайове от джинджифил Verve ICE GINGER TEAS, така както си правим у дома - само от натурални съставки и без компромис във вкуса и качеството.

Представям ти трите уникални вкуса от линията Verve ICE GINGER TEAS:

СТУДЕН ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ С МЕД И ЛИМОН VERVE VITALITY

Тонизиращо изкушение с жив и парлив вкус на джинджифил в съвършена класическа комбинация с пчелен мед и лимон. Истински, 100% натурален, студен чай.

СТУДЕН ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ С ПРАСКОВА И ХИБИСКУС VERVE ENERGY

Наслада за сетивата с деликатен мек вкус на джинджифил, неустоимо съчетан със сладка праскова и свеж хибискус. Истински, 100% натурален, студен чай.

СТУДЕН ЧАЙ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ С МЕНТА И БЪЗ VERVE BALANCЕ

Неустоима свежест с леко пикантен вкус на джинджифил, фино съчетан със свежа мента и ароматен бъз. Истински, 100% натурален, студен чай.

Избери от 5-те уникални вкуса ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ VERVE

Защо да избереш Verve ICE GINGER TEAS

 • Съдържат само специално подбрани билки и съставки с доказани полезни свойства
 • Деликатно подсладени само с пчелен мед
 • Без захар, изкуствени и преработени подсладители
 • Без консерванти, оцветители и аромати
 • Бутилирани в 100 % безвредни и рециклируеми стъклени бутилки

Какво ти осигуряват Verve ICE GINGER TEAS

 • Пълноценна хидратация, тонус и жизненост
 • Жива енергия за тялото и ума
 • Естествен тласък за влизане в добра форма
 • Наслада и неустоима свежест на сетивата

Как се произвеждат Verve ICE GINGER TEAS

 • Студените чайове от джинджифил Verve се приготвят чрез класическо запарване – както приготвяш своя чай у дома
 • Медът и сокът от лимон се прибавят при температура на напитката около 40 градуса (след приключване на запарването, прецеждане и охлаждане на билковата отвара)
 • За гаранитране на трайно качество и безопасност, продуктите минават класическа пастьоризация

И за финал - да, неволята определено не идва, когато я викаш, но осъзнатият и информиран избор е твое изконно и неотменно право и ти можеш и имаш потенциала да предизвикаш промяната, от която имаш нужда. Твоето утре започва от теб.

С пожелания за свеж и тонизиран ден с аромат на джинджифил,

Теди

*В статията са използвани източници - виж списъка.

**Отказ от отговорност – Цялата информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът verveteas.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

Свързани статии
Най-мощната супер храна на планетата за силен имунитет и детокс
Запознай се отблизо с една от най-мощните и известни подправки в света: Джинджифила
Джинджифилът расте на края на Земята, охраняван строго от... дракони
предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!