Опитай новата селекция ДЖИНДЖИФИЛОВИ ИЗКУШЕНИЯ на Verve! - безплатна доставка над 30 лв.!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

С КОИ БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ ДА ВНИМАВАШ СПОРЕД ПРОУЧВАНИЯТА

20 Септември 2019, автор Теодора Маринова

жена чете етикети на безалкохолни напитки

Пътят към здравословното хранене е информираният избор. Просто трябва да забравим какво ни казват рекламите и да се научим да четем етикетите. Внимателно, без да се ограничаваме до това, което е написано с големи букви близо до името на продукта.

От днешната статия ще научиш:

 • Знаеш ли какво всъщност се съдържа в най-масово разпространите сладки безалкохолни напитки (газирани или негазирини, енергийни, разтворими, студен чай и т.н.)?
 • Колко захар (или подсладители) съдържат различните видове безалкохолни напитки (газирани и негазирани)?
 • Какво сочи официалната статистика за консумацията на безалкохолни напитки?
 • Какво е въздействието на съдържащите захар и така наречените „диетични“ безалкохолни напитки върху здравето ни според специалистите и проведени анализи и изследвания?

Когато става въпрос за класиране на напитките най-добри за нашето здраве, сладките напитки попадат в дъното на списъка, защото осигуряват толкова много калории и практически никакви други хранителни вещества. Коктейл от Е-та, оцветители и подсладители – това можеш да видиш изписано в съдържанието от опаковките на доста от напитките.

КОЛКО СЛАДКИ СА ВСЪЩНОСТ РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ

1. В една чаена лъжичка се събират около 4,2 гр. захар. Сега си представи, че сипваш от 7 до 10 ч.л. пълни със захар в чаша от 340 мл. Звучи ли твърде сладко? Може да се изненадаш да научиш, че всъщност толкова е добавената захар в 1 кутия (кен) от най-разпространените видове газирани безалкохолни напитки.

2. Енергийните напитки имат също толкова захар, но и кофеин в количесва достатъчни за повишаване на кръвното налягане и добавки, чиито дългосрочни ефекти върху здравето са неизвестни към момента. Според специалистите е най-добре да избягваме тяхната консумация изцяло – особено важно е това за подрастващите.

 • По неофициални данни около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично.
 • Средногодишно в България се консумират около 19 000 000 литра енергийни напитки.

3. Напитки с естествено високо съдържание на захар - като 100% плодови сокове - често съдържат здравословни хранителни вещества като витамини, минерали и фитохимикали, но и тяхната консумация трябва да бъде ограничена в разумни граници, тъй като съдържат също толкова захар (макар и от естествено присъстващите плодови захари) и калории, както безалкохолните напитки.

4. Диетичните безалкохолни напитки (газирани или не) всъщност са подсладени с нискокалорични подсладители, които обаче имат по-голяма интензивност на подслажане на грам в сравнение с различните естествени подсладителите с по-висока калорийна стойност. Ефектите на нискокалоричните подсладители върху здравето са неубедителни, като изследванията показват смесени резултати и според експертите са необходими допълнителни изследвания за ефектите на напитки съдържащи нискокалорични подсладители върху контрола на теглото, кардиометаболитните рискови фактори и риска от сърдечно-съдови заболявания и други.

5. Спортните напитки от своя страна, въпреки че са създадени да дават на спортистите въглехидрати, електролити и течности по време на тренировки с висока интензивност, които продължават един час или повече, за всички останали потребители са просто още един източник на калории и захар.

КАКВО СОЧИ ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА

1. Обемът на годишните продажби на подсладени безалкохолни напитки (газирани и негазирани) в 1България за 2017г. е 857 000 000 литра1. Като се има предвид, че населението на България е 7 млн. души статистиката е доста притеснителна.

2. За сравнение обемът на годишните продажби на газирани и негазирани подсладени безалкохолни напитки в 1Европейския съюз за 2017г. е 57 255 000 000 литра1 (няма грешка в посочената стойност – става въпрос за 57 255 млн. л.) при обща численост на населението на всички държави от Европейския съюз - 520 млн. души. Също притеснителна статистика.

Изчерпателни статстически данни и тенденции за периода от 2012 до 2017 година за всички държави от ЕС можеш да намериш тук: https://www.unesda.eu/consumption/

Verve VITALITY - Студен Чай от Джинджифил с Мед и Лимон Verve VITALITY - Студен Чай от Джинджифил с Мед и Лимон

ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА СЪДЪРЖАЩИТЕ ЗАХАР И ДИЕТИЧНИТЕ БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ

Днес искам да споделя резюмирана информация от статия на тема "Въздействие на съдържащите захар и диетичните безалкохолни напитки върху здравето на мозъка", публикувана на страницата на Националният център за биотехнологична информация на САЩ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov) .

 • Според авторите на материала, подсладените със захар безалкохолни напитки и напитките съдържащи кофеин, които са масово консумирани в наши дни, могат да имат отрицателни последици за цялостното здраве.
 • Проучването им има за цел да дискутира ефектите на тези подсладени със захар напитки и как те могат да повлияят на здравето по различни начини, особено върху мозъка.

Ето само част от резултатите от цитираните в статията проведени научни проучвания (пълното съдържание на проучването можеш да намериш в оригинал на английски език тук - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6080735/ ):

1. Основен компонент в част от газираните безалкохолни напитки е кофеинът, който задейства възбуждането на ретикуларна система - особена група от нервни клетки, които са част от мозъчния ствол, имат основно значение за поддържане състоянията на бодърстване и сън). Прекомерното възбуждане на системата води до безсъние, психомоторна възбуда и главоболие.

2. Мнозина предпочитат диетичните напитки пред обикновените газирани безалкохолни напитки, с идеята за намаляване на рисковете за здравето, но в проучване (публикувано от European Journal of Clinical Nutrition), аспартамът - основната съставка, използвана в диетичните безалкохолни напитки - е свързан с безсъние, главоболие, и други негативни за здравето последствия. Причината е разграждането на аспартама на фенилаланин, аспарагинова киселина и метанол, които са основните компоненти на аспартама. Въпреки че, тези компоненти принципно играят жизненоважна роля за растежа и развитието на организма, излишното им натрупване поради приема на диетични безалкохолни напитки, води до цитотоксични ефекти (специфично разрушаващо действие върху определени клетки).

3. Независимо дали става въпрос за употреба на газирана кофеинова или диетична напитка, изкуствено ароматизираните напитки и техният повишен калориен прием носят рискове за мозъчна дисфункция, деменция и инсулт.

4. Подсладените със захар безалкохолни напитки са водещите източници на добавени захари в диетата и консумацията им се увеличава на глобално ниво. Според „Ръководство 2015“ на Световната здравна организация (СЗО) относно приема на свободни захари, една кутия безалкохолна напитка, подсладена със захар, съдържа приблизително горната граница на препоръчителните 25–50 грама дневна консумация.

5. Кофеинът е част от съвременната диета на човека и е също така един от основните компоненти на много храни и напитки, включително кафе, чай, безалкохолни, диетични и енергийни напитки и свързаните с тях продукти. Кофеинът е стимулант, който често се консумира от възрастни и деца. Консумацията на кофеин между 100 и 400 mg е свързана с повишен риск от нервност, треперене и привикване. Поради продължаващото развитие на мозъка при деца, това е вредно за тяхното здраве.

6. Скорошно проучване, проведено върху плъхове, наблюдава ефектите на кофеиновите напитки и захарозата върху мозъка. Проучването заключава, че и двете съставки влияят на мозъка, причинявайки подобни на безпокойство промени.

7. Друго проведено проучване на консумацията на изкуствено подсладени напитки разкрива, че изкуствено подсладените напитки са свързани с по-висок риск от инсулт и деменция.

8. Свободните захари също са основна съставка в напитките и основната причина за зъбния кариес. Свободните захари според СЗО включват монозахаридите и дизахаридите, влагани от производителя, от готвача или от потребителя при приготвянето на храни, както и захарите, естествено присъстващи в меда, сиропите, плодовите сокове и концентратите от плодов сок.

9. Консумацията на безалкохолни и други напитки се наблюдава най-вече при деца и млади хора. Тя рефлектира върху модела на съня и неговото качество, особено при учениците. Проведено изследване, проследява как кофеиновите напитки влияят на съня при млади юноши. Установява се, че юноши, които консумират енергийни напитки и кафе, са изложени на необичайно висок риск от злоупотреба с алкохол.

10. Също така скорошно проучване илюстрира, че кратката продължителност на съня сред децата е свързана с по-продължителен редовен прием на безалкохолни напитки.

11. В днешно време децата приемат 30% от захарта, която консумират, чрез редовна консумация на безалкохолни напитки.

12. Натриевият бензоат се намира в много храни и напитки. Повишената му консумация, особено от безалкохолни и други напитки при деца, се свързва с нарушение на дефицита на вниманието и хиперактивност. Друго цитирано в материала проучване изследва ефекта на различни нива на натриев бензоат върху мозъка на мишки. Заключено е, че той значително влошава паметта и двигателната координация.

В заключение, авторите на проучването, резюмират че:

 • Общата консумация на безалкохолни напитки, съдържащи захар и кофеин, се увеличава драстично в световен мащаб, особено сред юношите.
 • Независимо дали става въпрос за обикновена или диетична безалкохолна напитка, за всички тях е известно, че пораждат механизми, вредни за човешкото тяло.
 • Ето защо трябва да се повиши осведоменоста на обществото по темата, за да се елиминират негативните му последици.
 • Като цяло все още се изискват повече изследвания по тази тема, за да се изведат и докажат основните механизми на въздействие.

!!! Още полезна и изчерпателна информация темата можеш да намериш и в статиите:

Чайове от джинджифил Verve, 100% натурални
Чайове от джинджифил Verve, 100% натурални
Най-лесният начин да се заредиш осезаемо с енергия и трайно да засилиш имунитета си с помощта на ДЖИНДЖИФИЛА, е да пиеш ежедневно по 3-4 чаши натурален чай от джинджифил Verve
Чайове от джинджифил Verve, 100% натурални
Благодарение на високото съдържание на джинджифил, с чайовете Verve получаваш ежедневна мощна подкрепа на имунната система и можеш да преодоляваш по-лесно простудните заболявания, стомашните проблеми и хроничната умора.

С пожелания за свеж и тонизиран ден с аромат на джинджифил,
Теди

В статията са използвани източници - виж списъка.

**Отказ от отговорност – Цялата информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът verveteas.com няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!