ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА на Verve - купи с отстъпки до 80%! ЗАТВАРЯМЕ - наличностите са ограничени!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

ПРИРОДОСЪОБРАЗНИ СТЪПКИ КЪМ СИЛЕН ИМУНИТЕТ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ПРОБЛЕМИТЕ С ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА ПРЕЗ СТУДЕНИТЕ СЕЗОНИ

24 Януари 2020, автор д-р Димитър Пашкулев

Човек, вируси

Често ли "настивате" между ноември и април? Според съвременните схващания, "безобидните" сезонни преболедувания могат да причинят дългосрочно отслабване на организма и по-конкретно на имунната ни отбрана. Самото хронично възпаление все повече се разглежда като универсален болестен процес, който има място не само при очевидните инфекциозни процеси, но и при стартирането на цяла поредица от хормонално-обменни, ставни, бъбречни, неврологични, сърдечно-съдови и даже туморни заболявания. Ето защо е особено важно да се предпазваме и навреме да лекуваме възникналите признаци, особено свързаните с дихателните органи – те всъщност са и най-честите.

Инфекциите на дихателните пътища са целогодишни, но значително се увеличават през късната есен, през зимата и ранната пролет. Обстоятелства, които обясняват това зачестяване са:

 • Климатичните фактори и замърсяването на атмосферата,
 • Промените в храненето - употребата на много особено животински продукти и рафинирани въглехидрати, наред с витаминно-минералните дефицити,
 • Недостигът на движение и слънце,
 • По-дългият престой в затворени помещения с евентуални заразоносители,
 • Твърде стресовият начин на живот.

Силните медикаменти са като "ножове с по две остриета" и не е препоръчително да се използват при леки инфекции или за дълги периоди от време. Следователно, основата за предпазването и възстановяването следва да бъде природосъобразният начин на живот, ефективно подсилен от безвредни и комплексно полезни природни продукти.

Съществуват основни общи принципи (които са до голяма степен универсални и спазването им зависи главно от самия човек), така и индивидуален подход (за който, освен самонаблюдението, могат да са важни мнението на специалистите и резултатите от някои изследвания). И двете са важни за оптимизирането на грижите ни за тази основна защитна система в организма. Без съмнение, съвременните възможности на медицината относно диагностиката (съответните изследвания) и лечението на признаците и усложненията имат своето важно място; както обикновено се прилагат обаче, те са подход "на парче" и затова не дават задоволителни дългосрочни резултати. Потушаването на симптомите може да доведе даже до спад в имунната система, тъй като например треската (повишената температура) до една умерена степен е с доказани ползи за съкращаване времетраенето на инфекцията. Не само антибиотиците, но и редица други медикаменти, ползвани извън неотложната необходимост, могат да причинят както щети на полезните микроорганизми в червата (дисбактериози), така и много разнообразни странични явления. Оперирането на възпалителните огнища, макар и временно облекчаващо, не може да предотврати засягането от инфекции на съседни или отдалечени органи, ако слабостта на имунитета не се коригира адекватно.

КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ЗДРАВА ИМУННА И ДИХАТЕЛНА СИСТЕМА?

1. Един от тях е балансът

Органите и системите ни страдат както при преяждане, така и при системно лишаване от важни съставки; както от изнежване, така и от прекаляване със закаляването; както от обездвижване или едностранчиво натоварване, така и от “смазваща” физическа активност и недостатъчна почивка; както от сериозни отрицателни стресове, така и от липса на адаптивни дразнители; както от лоша хигиена, така и от “живот в епруветка”...

2. По отношение на храненето

В менюто ни да преобладават цялостните растителни храни – което само по себе си вече е една голяма крачка към здравето. Но и на това ниво, оказва се, че не е все едно какви плодове, зеленчуци, зърна, ядки и семена се консумират.

Конкретно по отношение изгаждането на имунитета, установено е, че:

 • зеленолистните храни,
 • червеното цвекло,
 • горските плодове,
 • кивито,
 • райските ябълки,
 • елдата и лененото семе,
 • както и редица кълнове и подправки,

могат да имат двойно подчертани благоприятни ефекти!

3. Психорегулиращите методи, физкултурата и природните фактори

Психорегулиращите методи и принципи не са по-малко важни от физкултурата и използването на природните фактори (въздух, слънце, вода), особено за превантивно засилване на имунитета. Освен пребиваване по възможност в предразполагаща околна среда, съществуват редица полезни (и с доказани от модерния научен клон психоневроимунология) методи за повлияване – релаксации, метитации, молитви, автогенен тренинг, разтоварващи, индивидуално консултиращи и групови сесии.

МНОГО Е ВАЖНО СЪЩО ТАКА ДА СЕ ИЗЯСНИ И КАКВИ СА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА АДЕКВАТНА УПОТРЕБА НА БИЛКИТЕ И ДОБАВКИТЕ

Вземането им по общи съображения може и да е леко полезно, но това е често “изстрел в тъмното”. Далеч по-добри резултати се получават, когато опитен специалист се съобрази с историята на заболявания, сегашните признаци и с редица клинични и лабораторни параметри. Експертът следва да познава също така взаимодействията в плюс и минус на различните добавки и храни (които понякога са сложни), оптималните индивидуални дози, формите и сроковете на приемите и т.н. Тук все пак ще бъдат изброени определени средства, които често е добре да се включват в природолечебните програми – това обаче дава само част от “азбуката” на подхода.

1. ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът (исиот) има дългогодишна висока репутация като много полезно лекарство в редица форми на традиционната и научната медицина. Докато много от компонентите в тази билка все още се изучават, като основни активни компоненти се открояват гингеролът, който се намира главно в пресния джинджифил, а другият е шигеол, който е открит в изсушения корен.

Оказва се, че тези компоненти са по-мощни дори от някои противовъзпалителни лекарства, но без вредните им странични ефекти.

 • Ценната билкова подправка притежава също така имунопротективно, отхрачващо, общо болкоуспокояващо, както и защитаващо клетките, антиоксидантно действие.
 • То касае както дихателната, така и сърдечносъдовата система (предпазва от съсиреци по съдовете, които причиняват инфаркт и инсулт), храносмилателната система (той е утвърдено средство срещу нарушено храносмилане и гадене, които са проблем включително при някои сезонни заболявания), и ставите.
 • Джинджифилът има активно проучвани антидиабетни свойства.
 • Той съдържа и ценни минерали, особено цинк, който е утвърден лек за имунната ни система и има редица други общоукрепващи свойства.

Джинджифилът балансира различните видове липопротеини, които при много хора насърчават образуването на плаки и тромби в артериите, водещи до сърдечни и съдово-мозъчни заболявания. Подпомага изгарянето на мазнините и повишава метаболизма; изпиването на чаша или две умерено силен чай от джинджифил преди хранене при някои хора снижава ненормално повишения апетит и така намалява консумацията на храна. Самото подобрено кръвообращение е много полезно при простуди и дихателни инфекции, тъй като ускорява възстановителните процеси и облекчава някои форми на главоболие.

Относно нервната система, напоследък е открито превантивно и поддържащо действие на джинджифила при болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Но тази билка помага за повишаване на умствената бдителност и при здравите хора - и то без нервността, която масовите опции с кофеинът могат да причинят. MSG, или мононатриевият глутамат, често срещана съставка в азиатските храни и преработените меса и други храни, се счита за вреден невротоксин при определени количества. Джинджифилът помага за защита и минимизиране на токсичността на тази съставка.

Като допълнителни бонуси от употребата могат да бъдат изтъкнати освежаващото дъха и увеличаващото енергията действие.

Чай от джинджифил с подбрани български билки
е специално създаден да подкрепи имунната система за
по-лесно преодоляване на простудни състояния, хронична умора и стомашен дискомфорт.
Подбраните в чая билки имат и успокояващ ефект при нервност и преумора.
За бърза и лесна поръчка: 02 400 55 68 / 0884 779 927
verveteas.com/products/view/39

Джинджифилът обикновено се предлага в две основни форми: пресен или сушен корен. Пресният джинджифил съдържа най-много гингерол, но изсушената форма съдържа повече от интересната, вкл. за борбата с рака субстанция шигеол. Когато се готви, основната активна съставка в джинджифила е зингерон.

Има много начини да се насладите на този ароматен лечебен дар на природата:

 • добавяйте го към сокове, шейкове и коктейли
 • или засилете с него любимия си здравословен дресинг за салата;
 • можете също така да получите много от съставките му и чрез ползване на различни моно- и комбинирани чаеве и тинктури;
 • могат да се ползват капсулни добавки, които са удобни например при дълго пътуване.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако приемате някакви лекарства, тъй като джинджифилът може да увеличи действието на някои от тях, особено на противосъсирващите. Въпреки че се прилага при гадене и други проблеми по време на бременност, много високите му дози не са тествани за действието си върху плода, затова е необходима умереност. Не е добра идея да ядете или пиете твърде много джинджифил късно вечерта - той може да Ви подейства като лек стимулатор!

2. ЕХИНАЦЕЯ

Ехинацеята е друг важен билков помощник на имунната система, като повече спомага не толкова за количеството на левкоцитите, а за качеството на тяхната дейност, както и за безвредното леко снижаване на прекомерно повишената температура.

3. ПЛОД ОТ БЪЗАК

Плодът от бъзак съдържа полезни багрила - проантоцианидини, а също така гликозиди, витамини и други съставки, които сумарно имат благоприятен ефект върху имунната и храносмилателната системи.

4. ТЕСНОЛИСТЕН ЖИВОВЛЯК

Теснолистният живовляк е изпитано средство за улесняване отделянето на секретите от дихателните пътища. Освен това, органичният силиций, който се съдържа в него, укрепва белодробните тъкани, което повишава тяхната устойчивост спрямо инфекции, включително туберкулозни.

5. ПЕТОПРЪСТНИК

Петопръстникът (пълзящ очиболец) притежава противовъзпалителни, подсушаващи и имуноактивни свойства; особено е ценен при остри или често изострящи се инфекции на синусите, гърлото и бронхите.

6. АНДРОГРАФИС

Андрографисът е известна по света и по-малко у нас индийска билка. Тя действа противовирусно, включително срещу причинителите на грипа и мощно пречиства черния дроб – основен фактор за подобряване на общото състояние на организма.

7. КРЪВЕН ЗДРАВЕЦ

Кръвният здравец действа имуноактивизиращо, като увеличава броя на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Той също така притежава и антианемична активност.

8. ШИЙТАКЕ

Известната японска лечебна гъба шийтаке активизира други части на имунната система и възпрепятства запушването на малките кръвоносните съдове (за което една от причините е именно активната инфекция!).

9. ДЪЛЪГ ПИПЕР

Дългият пипер действа загряващо, противокашлечно и подпомага дренирането на застоялите секрети от синусите, гърлото, трахеята и бронхите. Леките дози от него, както са показали традиционната индийска медицина и по-късно – съвременната терапия, допринасят също за обезвреждане на отровите в черния дроб (а токсини се образуват при всяко бактериално и вирусно заболяване).

 • Много други наши и вносни билки и подправки, като лукови растения, босилек, борови връхчета, евкалипт и др., могат да се използват за подкрепа, включително чрез инхалиране на чай от самата билка или на етеричното й масло.
 • Прополисът, който е пчелен продукт, но се състои предимно от растителни смоли, също се прилага като противомикробно и регенериращо средство.

ДА ХВЪРЛИМ ПОГЛЕД И ВЪРХУ НЯКОИ ОТ ПОЛЕЗНИТЕ НЕБИЛКОВИ ДОБАВКИ

1. N-ацетил цистеин

N-ацетил цистеинът е производно на аминокиселина, която “дава рамо” на естествените пречистващи функции на лигавиците на горните и долните дихателните пътища. Втвърдените секреции се разводняват и лесно отстраняват, заедно със съдържащите се в тях бактерии и атмосферни замърсители. Този суплемент също така действа детоксиниращо и допринася за защита на клетките от оксидативен стрес.

2. L-лизин

L-лизинът е често недостигаща, особено при децата у нас, незаменима аминокиселина. Тя притежава мощен противовирусен ефект и подпомага изграждането на съединителната тъкан. Последната е много важна както за бариера през разпространението на инфекциите, така и за възстановяването след боледуване. Използваната хидрохлоридна форма съдържа органично свързана солна киселина, която подпомага храносмилането и усвояването на други полезни съставки.

3. Витамин С

Витамин С активизира имунитета, притежава противоалергични и укрепващи тъканите свойства (касаещо костите, ставите, мускулите, кожата, ноктите, косите, лигавиците на вътрешните органи, сърцето и кръвоносните съдове).

4. Витамин Д3

Витамин Д3 напоследък се препоръчва не само за костите, но и за здравето на целия организъм, включително за намаляне риска от сезонни инфекции. За разлика от много други добавки, той следва да се взема заедно с храната, за по-добро усвояване.

5. Калций

Калцият е известен отдавна антиалергичен минерал. Важно е, че често пъти възпалителните процеси са съчетани с алергични реакции, които са съчетани на различни места в организма и затова е важно да се “тушират” навсякъде, а не само в основното си огнище.

6. Магнезий

Магнезият е често дефицитен при съвременните хора и много съществен за целия организъм, включително за нервите, кръвообращението и имунитета, както и за обазвреждане на бактериалните и други токсини.

7. Цинк

Цинкът е микроелемент, който е много необходим за нормалния имунитет, а също така за дихателния процес, жлезите с външна и вътрешна секреция, очите, кожата и лигавиците.

8. Селен

Селенът и среброто са по-рядко ползвани, но също много полезни за имунната система и детоксинирането микроелементи. Сребърната вода може безопасно да се ползва даже и при малки деца, включително за жабурене, гаргари, капки за нос и очи.

9. Енизими и пробиотици

Някои ензими и пробиотици се отличават с превъзходни възстановителни свойства. Все пак, повечето полезни съставки, за да се усвоят, изискват ферменти, които теоретично могат да се набавят от съвсем пресни плодове и зеленчуци, както и от някои ферментирали и покълнали храни; тези групи продукти все пак не са голяма част от менюто на повечето от нас и може да има нужда от добавки. Същото важи за вече компрометираната чревна флора, която от приятел се превръща във враг на имунната система. Съчетанията на няколко вида пробиотици с пребиотици (които образуват хранителната среда за полезните бактерии) се наричат напоследък синбиотици и се считат да особено важни след употребата на противомикробни лекарства.

В заключение, най-ефективна според съвременните схващания е синергичната грижа за здравето, която включва:

 • общо укрепване на организма,
 • конкретни средства за подпомагане на рисковите тъкани и органи,
 • уточняване на състоянието чрез диагностични методи,
 • при необходимост специални терапии
 • и в социален план - грижи за оздравяването на околната среда.

Всички ние сме призвани да съдействаме на тези методи - за здравето на нас самите, на нашите близки и на цялата нация!

Д-р Димитър Пашкулев,

Специалист по интегрална природна медицина

www.dpashkulev.info

д-р Димитър Пашкулев

За автора:

Д-р Димитър Пашкулев е специалист по интегрална природна медицина. Съставя цялостни индивидуални програми: с подходящо хранене, билки, минерали и други природни продукти, физически и психорегулиращи техники от древни и съвременни ( източни и западни) школи.

Автор на над 20 изцяло собствени книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение. Има публикувани десетки книги по теми като превантивна и спортна медицина, интегрална психология, педагогика, екология, афористика и поезия.

По рецепти на д-р Пашкулев няколко производителя са реализирали през последните 30 години повече от 100 добавъчни и козметични композиции. Автор е на десетки разработки за натурални препарати от билки и етерични масла. Консултира също така фирми и издателства (стратегии, редакции, рецензии, смислово оптимизиране на книги, листовки и сайтове).

Свързани статии
Как лесно и напълно безвредно да преодолееш хрема и запушен нос?
Как лесно и напълно безвредно да преодолееш хрема и запушен нос?
Натурални средства, лесни процедури и ефикасни рецепти за бързо елиминиране на хремата и отпушване на носа
Как лесно да си приготвиш чай за силен имунитет и повече енергия
Как лесно да си приготвиш чай за силен имунитет и повече енергия
Виж кои са 2 от най-мощните природни средства, които се борят с възпалението и токсините в тялото
10 натурални средства, които помагат при простуда
10 натурални средства, които помагат при простуда
Как да преодолееш по-бързо и по-ефективно симптомите на настинка?
9 ЛЕСНИ ПРАВИЛА, КОИТО ПРАВЯТ ТЯЛОТО НИ ПО-УСТОЙЧИВО НА НАСТИНКИ И ВИРУСИ
9 ЛЕСНИ ПРАВИЛА, КОИТО ПРАВЯТ ТЯЛОТО НИ ПО-УСТОЙЧИВО НА НАСТИНКИ И ВИРУСИ
Практични стъпки и природни средства за закаляване на организма и повишаване на жизнената енергия
Как джинджифилът може да ти помогне при умора и настинки?
Как джинджифилът може да ти помогне при умора и настинки?
Виж защо, как и кога да пиеш чай от джинджифил – 5 рецепти за тонус, прочистване и силен имунитет
предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!