ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА на Verve - купи с отстъпки до 80%! ЗАТВАРЯМЕ - наличностите са ограничени!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

ЕФЕКТИВНИ СРЕЩУ ВИРУСИТЕ: ХИГИЕНА, ДИАГНОСТИКА, ТЕРАПИЯ И НАТУРАЛНА ПРЕВЕНЦИЯ

Как да намалим шанса от заразяване и да увеличим шанса от леко, вместо тежко прекарване на инфекцията

13 Април 2020, автор д-р Димитър Пашкулев
Последна редакция - 28 Октомври 2020

Вирус, ръка стоп

След като пожъна определени успехи в борбата с редица вековни инфекции, съвременната медицина се сблъсква с нови видове микроорганизми. За разлика от преобладавалите в миналото бактериални заболявания, сега са по-чести проблемите с още по-трудно установимите представители на микробиосвета.

Вирусите са вътреклетъчни микроорганизми, които се разпространяват от хора или животни, при близък контакт или ползване на общи прибори. Те не оцеляват самостоятелно в околната среда за дълги периоди, но в хранителни среди като засъхнали пръски и секрети могат да се задържат върху различни повърхности до няколко часа, а понякога – и дни.

Много хора, даже при контакт с вируса, ще получат само лека или безсимптомна негова версия. Те могат да способстват за разпространението на инфекцията, докато други могат да заболеят по-сериозно. Това са:

  • Възрастните хора и
  • Тези със сериозни проблеми със здравето, например астма, сърдечна недостатъчност, диабет или хепатит.

Тъй като повечето сезонни вирусни инфекции засягат дихателните органи, то хората със съответни проблеми, пушачите и живеещите или работещите при неблагоприятни атмосферни условия също следва да бъдат специално предохранявани.

Човешкият организъм не е беззащитен спрямо инфекциите! Имунната система работи, когато се открие чуждо вещество (антиген). Първата линия на защита на имунната система са т.нар. В-клетки, които произвеждат антитела за идентифициране на нашественика. Тогава други имунни агенти, като Т-клетките и ред специални протеини, влизат в атака срещу него. (Този механизмъм вече е директно наблюдаван и при актуалния COVID-19!) Здравето на имунната система зависи обаче от много фактори – възраст, обща обмяна, хранене и храносмилане, състояние на нормалната бактериална флора, биоритми и др.

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ

Профилактиката на заразяването следва да се различава, в зависимост от това, дали е от общи съборажения, или имаме конкретни причини да подозираме контакт с вирусоносител. Към обичайните хигиенни мерки при нужда се добавят по-строги, като по-често ползване на дезинфектанти (особено след докосване на съмнителни повърхности), избягване на ръкостискане, носене на маски и ограничаване на социалните контакти, евентуално до степен на карантина.

Лечението при леки случаи започва в домашна обстановка, но според указанията на лекувщия лекар. При средно тежки и особено при тежки случаи (които застрашават с възникване на дихателна недостатъчност), то следва да се извършва в медицинско отделение, специално оборудвано с всички необходими апаратни и медикаментозни средства и специалисти.

Правилното хранене и здравословният режим на живот, както и подкрепата на тялото с безвредни природни продукти могат да намалят шанса от заразяване, или ако то все пак се случи - да увеличат шанса от леко, вместо тежко прекарване на инфекцията.

Не само имунната система е от значение, а и тясно свързаните с нея нервна, хормонално-обменна и храносмилателната системи, белите дробове, черният дроб и кръвообращението.

ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ И НАТУРАЛНА ПРЕВЕНЦИЯ

Режим на живот

Редуцирането, доколкото е възможно, на стреса и преумората, ведрата компания, редовното проветряване и ползване на слънцето, когато го има, са едни от основните препоръки.

Хранене и употреба на противомикробни и имунорегулиращи подправки

Много важно е и храненето – предимно с цялостни растителни храни (за сметка на силно преработените и рафинираните), както и с употреба на противомикробни и имунорегулиращи подправки. (За отбелязване е, че по време на световната грипна пандемия в края на Първата световна война районите, където местното население са ползвали билки и подправки за превенция, почти е нямало случаи на заболели или те са прекарвали заболяването необичайно леко!). Поради удобството на приложение и практически безрисковото поемане (ако са в нормални количества) на тези растителни средства, нека да разгледаме най-подходящите от тях.

1. ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът е уникален природен лек, който е ефективен както в прясно състояние, така и на чай или в супи (при топлинна обработка активният му принцип гингерол се превръща в друга много полезна сустанция – шигеол).

Особено важно е, че при джинджифилът е налице многопосочност на полезните ефекти:

  • директно противовирусно действие,
  • подобряване на храносмилането (а значи – и усвояването на полезните съставки от храните и добавките),
  • активизиране на жизненото кръвообращение и
  • пречистването на дихателните пътища от патогенните секреции.

Приемът му също така поддържа телесната топлина и общия тонус на тялото. В този смисъл, съчетаването с топлина и инхалиране ( както е при ползването му като чай), може да осигури допълнителни предимства. (Разбира се, за постигането на устойчиви резултати, е необходимо постоянстване в приема, поне за няколко седмици.)

Опитай чай от джинджифил Verve

2. ЧЕСЪН

Чесънът и другите лукови растения, са традиционни антивирусни и укрепващи имунитета средства. (За онези, които по разни причини ги избягват, все някакъв ефект може да бъде получен и от редица други, по-благоухнни подправки - чубрица, мащерка, риган, карамфил, цейлонска канела и др.)

3. ЕХИНАЦИЯ

Ехинацеята – най-добре е освен стрък екстрактът да съдъжа и корен – е древно индианско и съвременно апробирано средство за подобряване функциите на белите кръвни телца (левкоцитите), които именно понасят основната тежест на борбата срещу вирусите. Билката също така укрепва съединителната тъкан, която служи като бариера срещу разпространението на инфекцията.

4. БЪЗАК

Бъзакът също притежава имуностимулиращи ефекти, а и защитава кръвоносните съдове и редица основни органи и системи от микробните токсини и различни други вредни фактори. Тонизира надбъбречните жлези, чрез което доставя на организма повече енергия, необходима за преодоляването на стресовете.

5. АНДРОГРАФИС

Андрографисът е индийска билка с мощно детоксиниращо действие по отношение на черния дроб и други вътрешни органи, както и на клетъчно ниво. Има и имунозащитни влияния.

6. МЕДИЦИНСКИ ГЪБИ

Шийтаке, чага, както и редица други медицински гъби, съдържат уникални полизахариди, витамини, микроелементи и фитохимикали с противомикробно, противотуморно и възстановяващо кръвообращението действие. Благоприятстват естествените имунни функции и дейността на Т-клетките.

Хранителни добавки

Освен целебни растения, в днешно време има възможност да се въздейства на някои сектори от имунната система и чрез хранителни добавки - но не наслуки, а аргументирано (и при необходимост – след консултация със специалист). Те разбира се не отменят предпазните мерки, нито (при необходимост) специализираните медикаментозни и апаратни терапии, но могат широко да бъдат ползвани като безопасни имунни модулатори - особено през зимата и пролетта, когато се регистрират масови техни дефицити; важно е обаче и тяхното качество.

Комплексният подход и тук е от решаващо значение, тъй като имунната система е сложна и е изключено една-две съставки да имат широкоспектърното въздействие, което се търси.

1. АМИНОКИСЕЛИНИ

Така например, някои аминокиселини, като лизин и хистидин, упражняват задържащо върху репликацията (развитието) на многобройни вирусни щамове, а също така участват в образуването на съединително-тъканен „щит“ около различните органи, който ги предпазва от разпространението на възпалителни и дегенеративни процеси.

2. ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамините - особено С, Д3, А и В6 - участват в противовирусния имунитет и обмяната на веществата, като оказват както превантично, така и възстановяващо действие. Не по-малко важни са минералите – цинк, магнезий, селен, йод и др., които допринася незаменимо за нормалния клетъчен и хуморален имунитет, изграждане на устойчивост в организма и по-бързо прекарване на реконвалесцентния (възстановителен) период след преболедуване. (Даже някои силни лекарства действат противовирусно косвено, като на клетъчно ниво подобряват усвояването на цинка.)

3. ПРОБИОТИЦИ

Пробиотиците могат да послужат за поощряване на приятелската ни бактериална чревна флора не само след лечение с антибиотици, но и за базово изграждане на по-добро храносмилане и от там – на по-силен имунитет и общо по-добро здраве.

В заключение, победата в борбата ни срещу модерните вируси е напълно възможна, като използваме всички адекватни методи и средства – съвременни и традиционни, и то не само при екстрена необходимост, но и като част от постоянно практикувания здравословен начин на живот.

Д-р Димитър Пашкулев,

Специалист по интегрална природна медицина

www.dpashkulev.info

д-р Димитър Пашкулев

За автора:

Д-р Димитър Пашкулев е специалист по интегрална природна медицина. Съставя цялостни индивидуални програми: с подходящо хранене, билки, минерали и други природни продукти, физически и психорегулиращи техники от древни и съвременни ( източни и западни) школи.

Автор на над 20 изцяло собствени книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение. Има публикувани десетки книги по теми като превантивна и спортна медицина, интегрална психология, педагогика, екология, афористика и поезия.

По рецепти на д-р Пашкулев няколко производителя са реализирали през последните 30 години повече от 100 добавъчни и козметични композиции. Автор е на десетки разработки за натурални препарати от билки и етерични масла. Консултира също така фирми и издателства (стратегии, редакции, рецензии, смислово оптимизиране на книги, листовки и сайтове).

предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!