ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА на Verve - купи с отстъпки до 80%! ЗАТВАРЯМЕ - наличностите са ограничени!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

РОЛЯ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ДЖИНДЖИФИЛА ПРИ ГАСТРО-ИНТЕСТИНАЛНИ (СТОМАШНИ) ОПЛАКВАНИЯ

04 Май 2020, автор д-р Виолета Снегарова

Приложение на джинджифила

Здравейте, аз съм д-р Снегарова и днес ще обърна внимание на ролята на джинджифила и неговото приложение при оплаквания от страна на гастро-интестиналния тракт.

Джинджифилът, наричан още исиот или имбир е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век, благодарение на Марко Поло.

Противовъзпалителните, антиоксидантните и противотуморните ефекти на джинджифила са доказани с редица проучвания.

В последните години учените проявяват засилен интерес относно ефективността му при оплаквания от страна на гастро-интестиналния тракт.

Химическият анализ на джинджифила показва, че той съдържа над 400 различни съединения. Основните съставки в коренищата на джинджифила са въглехидрати (50–70%), липиди (3–8%), терпени и фенолни съединения* (*Grzanna, Lindmark & Frondoza, 2005)

Джинджифилът:

 • Притежава газогонно действие,
 • Намалява налягането върху долния езофагеален сфинктер,
 • Намалява оплакванията от чувство за подуване и болка в коремната област . *(*Ali et al., 2008; Chrubasik, Pittler, & Roufogalis, 2005; Lohsiriwat, Rukkiat , Chaikomin, & Leelakusolvong, 2010)

НАРУШЕНО ХРАНОСМИЛАНЕ

Диспепсията представлява състояние на нарушено храносмилане, което може да бъде причинено от заболявания на стомашно-чревния тракт (органична) или т.нар. функционална(идиопатична) диспепсия, когато не се установяват обективни причини за състоянието.

Нарушеното храносмилане често може да се дължи на:

 • твърде бързо хранене;
 • преяждане;
 • консумация на пикантни, пържени или мазни храни;
 • психо-емоционален и физически стрес на организма;
 • прекормерна консумация на кафе или алкохол;

Важно е при оплаквания от страна на храносмилателната система да се консултираме с лекар-специалист, за да се изключи възможността от заболявания.

Симптомите на лошо храносмилане могат да включват чувство за тежест в стомаха след нахранване, болка или чувство за парене в горната част на стомаха, газове, подуване на корема и др.

Здравословното и балансирано хранене, както й консумацията на някои безвредни природни продукти като джинджифил могат да спомогнат за борбата с функционалната диспепсия.

Препоръка:

 • Храненето трябва да бъде редовно и на малки порции: закуска, обяд, вечеря и малки междинни закуски.
 • Големите интервали между отделните хранения, обилните порции, както й късната вечеря могат да обострят симптомите от страна на гастро-интестиналната система.
 • Бавното и внимателно дъвчене са изключително важни за доброто храносмилане.
 • Чаша чай от джиндифил вечер преди сън ще помогне за борбата с неприятното чувство за подуване и болки в корема, както й ще подобри храносмилането.
Избери от 5-те уникални вкуса ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ VERVE

Най-честата причина за гадене и повръщане е бременността. Гаденето и повръщането засягат до 80% от жените през първия триместър на бременността.* (*Lete & Allué, 2016; McCarthy, Lutomski, & Greene, 2014; Palatty, Haniadka, Valder, Arora , & Baliga, 2013)

Влиянието на консумацията на джинджифил като антиеметик при симптоми на гадене и повръщане по време на бременност е обстойно проучено в множество клинични проучвания в продължение на повече от 30 години.* (*Giacosa, Morazzoni et al., 2015)

Проучванията показват, че джинджифилът в доза 1g/ден е ефективен при бременни жени с оплаквания от гадене и повръщане и няма странични ефекти*. (*Firouzbakht, Nikpour, Jamali, & Omidvar, 2014; Haji Seid Javadi, Salehi, & Mashrabi, 2013; Saberi, Садат, Abedzadeh-Kalahroudi, & Taebi, 2014; Thomson, Corbin, & Leung, 2014; Viljoen, Visser, Koen, & Musekiwa, 2014)

Препоръка:

 • За най-добри и трайни резултати и профилактика на стомаха срещу киселини, е препоръчително да се пие по една чаша чай от джинджифил, 20-30 минути преди хранене.
 • Може да си направите й джинджифилова лимонада или студен чай от джинджил, разхлаждащи напитки за горещия летен сезон.
 • Освен, че ще ви помогнат в борбата с гаденето и повръщането, джинджифиловите напитки ще укрепят имунната ви система и ще ви тонизират.
Студени чайове от джинджифил VERVE

Редовната консумация на джинджифил подобрява храносмилането, спомага за борбата с киселинния рефлукс, чувството за болка и продуване в корема.

Освен това джинджифилът е богат източник на микронутриенти, стимулира метаболизма и подпомага укрепването на имунната система.

Чайовете Verve са 100% натурални чайове от джинджифил. Те могат да ви осигурят необходимата дневна доза джинджифил, да ви доставят наслада и да подобрят вашето здравословно състояние.

Д-р Виолета Снегарова

Докторант по хранене и диететика към Медицински университет - Варна

д-р Виолета Снегарова

За автора:

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Основните й интереси са в областта на гастроентерологията, храненето и диететиката. Има над 30 доклада изнесени на международни конференции. Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.

Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC). Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.

През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация. Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация, както й да оцени рисковите фактори. Автор е на медицински блог www.medilatte.com.

предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!