ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА на Verve - купи с отстъпки до 80%! ЗАТВАРЯМЕ - наличностите са ограничени!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

ПОДХОДЯЩИ И НЕПОДХОДЯЩИ ЗА ДЕЦАТА НАПИТКИ

02 Юни 2020, автор д-р Виолета Снегарова

Сенна хрема

Здравейте, аз съм д-р Снегарова и днес ще обърна внимание на здравословните подходи към консумацията на напитки и диетата при децата.

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. На пазара има огромно изобилие от напитки, които привличат детските погледи, но как да изберем най-доброто за нашето дете - напитката, която да е едновременно вкусна и здравословна?

В следващите редове ще разгледаме вредата от приема на подсладени, газирани, кофеинови и енергийни напитки. Ще наблегнем на какво да внимавате, когато четете етикета и кои напитки са подходящи за деца.

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ - КЛЮЧОВО ВАЖНО ЗА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ

Здравословното хранене е изключително важно за детското развитие и се възпитава от ранно детство.

Прекомерната консумация на подлсадени напитки (напитки, които съдържат добавени подсладители, напр. захар, глюкозо-фрукозен сироп, царевичен сироп или концентрати от плодови сокове) увеличава риска от наднормено тегло, затлъстяване, зъбен кариес, диабет тип 2, сърдечно-съдов риск и други заболявания.

Групата на свободните захари включва всички калорийни подсладители, влагани в храните и напитките от производителите или по време на готвене като: рафинирана захар, инвертна захар, сурова тръстикова захар, глюкоза (декстроза), глюкозен сироп, фруктоза, високо фруктозен царевичен сироп, меласа и захарите, които естествено се съдържат в пчелния мед, сиропите, плодовите сокове и концентратите от плодов сок.

Високата консумация на свободни захари увеличава общия прием на енергия и допринася за положителен енергиен баланс, т.е. прием на повече енергия от тази, която се изразходва.

 • Водата ще хидратира тялото на детето и ще възстанови водно-електролитния баланс в организма, без да внася излишни калории.

Важно е да дадем личен пример на детето като го насърчаваме да пие вода, предлагаме му я редовно и му показваме, че това е по-добрият избор.

Има различни варианти, с които да направим водата „по-атрактивна“ за малчуганите. Може да добавим резен лимон или портокал, различни дребни горски плодове или листа мента. Оставете детето само да избере, така то ще се наслади на напитката.

КАЖЕТЕ ДА НА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ НАПИТКИ!

Разбира се, освен водата има й други напитки, които са здравословни алтернативи за децата.

ЧАЙ - без кофеин

Чаят е известен от хилядолетия като древна напитка за здраве. Богат на антиоксиданти и редица полезни вещества, топъл или студен, чаят е чудесна напитка за хидратация.

 • Подходящи са плодовите чайове или билковите, като се препоръчва да са деликатно подсладени с естествени подсладители, например мед.
 • Чаят от мента е подходящ, тъй като има приятен аромат, успокояващо действие по отношение на стомаха и е полезен при инфекции на горните дихателни пътища, които са често срещани при децата.
 • Чаят от лайка също е известен с успокояващите си и противовъзпалителни свойства.
 • Джинджифилът също е прекрасен избор. Известен със своите противовъзпалителни свойства, той ще укрепи имунната система на детето, ще даде тонус и енергия на детския организъм и ще спомогне за комфорта на стомашно-чревната система.

Препоръка:

 • Важно е да избираме безкофеинов чай за нашите деца, без добавена захар, изкуствени и синтетични подсладители, оцветители, аромати или други подобрители.
Студени чайове от джинджифил VERVE

МЛЕЧНИ НАПИТКИ

Млечно-киселите напитки, например айрянът, също е добър избор за децата. Важно е, киселото мляко да бъде от сигурен източник и да не е с добавена сол или захар. Киселото мляко е отличен източник на пробиотици, т.нар полезни бактерии,които са важни за поддържане на чревното здраве, протеини и калций. Киселото мляко е изключително полезно и трябва да бъде част от разнообразната и балансирана диета на подрастващия организъм.

СМУТИТА

С различни комбинации от плодове, зеленчуци, смлени ядки, можете да осигурите голямо разнообразие от полезни вещества.

Зелените смутита са мощен антиоксидант, витаминна бомба и прекрасен източник на фибри. Те са чудесен начин да поднесете на детето си коктейл от зеленолистни зеленчуци, които малките пакостници често отказват да консумират.

Плодовите смутита също са чудесен източник на витамини и минерали. Според препоръките за хранене е добре да се предлагат пресни плодове и зеленчуци на всяко хранене. Много деца отказват да консумират пресни плодове и смутито е чудесен начин да ги предложим.

За предпочитане е да приготвяме смутитата вкъщи, а ако заложим на пакетираните да четем внимателно етикета.

КАЖЕТЕ НЕ НА ТЕЗИ НАПИТКИ!

ПОДСЛАДЕНИ СЪС ЗАХАР НАПИТКИ

Увеличават риска от наднормено тегло, затлъстяване и други метаболитни нарушения. Важно е да се отбележи, че напитките с добавена захар са само част от предразполагащите фактори към метаболитни нарушения в ранна детска възраст. Здравословното и балансирано хранене е от ключова роля за здравето на вашето дете.

Препоръки:

 • Децата на възраст от 4 до 6 години не трябва да консумират повече от 19 гр захар дневно.
 • При 7 до 10-годишните, препоръката е до 24 гр.
 • За над 11-годишните - количеството е до 30 гр.

Популярните десерти и напитки съдържат твърде много захар. В газираните напитки тя е 35 гр

Последните препоръки на водещите педиатрични асоциации в световен мащаб са:

Да се избягва консумацията на плодов сок при деца на възраст под 1 година, а при малки деца да бъде ограничено количество, поради високото съдържание на захари.

По-здравословният избор са смутитата, тъй като при тях се използва целия плод и са добър източник на фибри.

ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ

Употребата на енергийни напитки от деца и подрастващи, може да изложи здравето им на сериозен риск.

Американски учени разглеждат резултатите от научни изследвания за въздействието върху здравето на енергийните напитки, които съдържат високи нива на кофеин и други стимуланти, и установяват случаи на:

 • гърчове, припадъци,
 • психологически проблеми,
 • проблеми със сърцето и бъбреците,
 • увреждане на черния дроб,
 • съсирване на кръвта или намаляване на функцията на кръвоносните съдове.

По неофициални данни около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично.

СПОРТНИ НАПИТКИ

Спортните напитки са създадени за интензивно спортуващи по време на тренировка с цел да набавят необходимите въглехидрати и електролити.

Една стандартна спортна напитка съдържа приблизително 34 гр. захар, което ги прави неподходящи за подрастващия организъм.

ПРАВЕТЕ ИНФОРМИРАН ИЗБОР

Въпреки огромното разнообразие от напитки на пазара е трудно да разграничим кое е добро за нашите деца и кое не е. Важно е да подбираме внимателно храната и напитките за нашите деца, за да се грижим за тяхното здраве и да ги възпитаме към здравословен начин на живот. Добре е да четем етикетите и да избягваме консумацията на храни и напитки с добавена захар, оцветители, консерванти и други подобрители.

Избирайте подходящи напитки за вашите деца, за да растат здрави и щастливи.

Д-р Виолета Снегарова

Докторант по хранене и диететика към Медицински университет – Варна

*В статията са използвани източници - виж списъка.

д-р Димитър Пашкулев

За автора:

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна. Основните й интереси са в областта на гастроентерологията, храненето и диететиката. Има над 30 доклада изнесени на международни конференции. Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.

Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC). Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.

През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация. Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация, както й да оцени рисковите фактори. Автор е на медицински блог www.medilatte.com.

предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!