ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА на Verve - купи с отстъпки до 80%! ЗАТВАРЯМЕ - наличностите са ограничени!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНАТА ЗАКУСКА ЗА ДЕТЕТО

24 Септември 2020, автор д-р Виолета Снегарова

Сенна хрема

Здравейте, аз съм д-р Снегарова и днес ще обърна внимание на избора на подходяща и здравословна закуска в диетата при децата.

Родителите често питат диетолозите: „С какво да храня детето си?“

Всеки родител си е задавал въпроса „Дали детето му се храни достатъчно пълноценно и здравословно?“

ПЪЛНОЦЕННОТО ХРАНЕНЕ Е ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ ЗА ПОДРАСТВАЩИЯ ОРГАНИЗЪМ

Формирането на правилни хранителни навици започва още в ранно детство, а ключова роля за изграждането им има семейството.

Първото основно хранене за деня, а може би й най-важното е закуската. Пълноценната закуска е важна част от балансираното и здравословно меню. Тя подобрява паметта, вниманието, концентрацията и ефективността през целия ден.

KАК ДА ИЗБЕРЕМ ПРАВИЛНАТА ЗАКУСКА ЗА ДЕТЕТО?

На пазара можем да открием изключително разнообразни продукти, някои от тях здравословни, други не толкова. Важно е, да четем етикетите и да избираме качествени продукти за нашите деца.

Разбира се, трябва да се избягват продукти с високо съдържание на мазнини, сол, захар, консерванти и подобрители. Трябва да се внимава за т.нар „празни калории“, т.е храни с високо калорично съдържание и ниска хранителна стойност.

Храната, която приготвяме за децата си, трябва да обезпечава техните енергийни нужди и да осигурява необходимите хранителни вещества за растеж и развитие на младия организъм.

КАКВО ТРЯБВА ДА ВКЛЮЧВА ЗАКУСКАТА НА НАШЕТО ДЕТЕ?

Менюто на децата трябва да бъде балансирано, да включва всички хранителни групи и да обезпечава нуждите на подрастващия организъм. Около 45-60 % от дневните енергийни нужди, трябва да бъдат доставени от въглехидрати. Те имат важна роля по отношение на концентрацията.
Добре е да се избират сложни въглехидрати, напр. пълнозърнести култури, варива, кафяв ориз, плодове и някои зеленчуци. Зърнените култури са отличен източник на витамин В12.

Можем да включим въглехидратите в закуската под формата на подходящи бисквити от зърнени култури или мюсли, в съчетание с йогурт и пресен плод.

Тъй като приемът на белтък е особено важен в детството поради бързия растеж и изграждане на нови тъкани, голямо значение има приемът на висококачествен протеин, съдържащ всички незаменими аминокиселини в определени съотношения.

Приемът на достатъчно протеини с храната в детска възраст спомага за нормалния растеж и развитие на детето, както и силна имунна система. От друга страна млякото и млeчните продукти са сред най-добрите източници на калций.

Пресните плодове и зеленчуци са богати на разнообразни витамини, минерали, влакнини и биологично активни вещества, необходими за правилното функциониране на организма.

Мазнините също са изключително важни. 60% от мозъка е съставен от мазнини. Освен, че подобряват настроението и паметта , спомагат в превенцията на редица метаболитни заболявания. Добре е, да избираме т.нар „полезни мазнини“, източници, на които са ядките, рибата и авокадото.

НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ЗАКУСКА

Мюслито е изключително популярен вариант за закуска. Благодарение на комбинацията от зърнени култури, пресни или сушени плодове, семена и ядки в комбинация с йогурт или ядково мляко, то е прекрасен източник на сложни въглехидрати, протеини, полезни мазнини, фибри и важни минерали и витамини.

Консумацията на мюсли за закуска придава дълготрайно чувство за ситост и осигурява високо количество фибри, които спомагат работата на стомашно - чревния тракт.

Сенна хрема

Важно е, да изберем качествено мюсли без консерванти и подобрители.

Комбинацията от мюсли с джинджифил е не само апетитна и ароматна, но й полезна. Джинджифилът е изключително богат на редица микронутриенти и е известен със своя противовъзпалителен и антиоксидантен ефект.

Уникалният аромат и вкус на джинджифилът идват от естествените му масла, най-важното от които е гингеролът. Джинджифилът и неговите противовъзпалителни ефекти ще спомогнат в борбата с вирусите и настинките.

Препоръка:

Консумацията на ароматно мюсли с джинджифил за закуска в комбинация с йогурт и чаша ароматен чай от джинджифил ще осигурят един здравословен старт на деня за малки и големи, внасяйки необходимите макро и микронутриенти, ободрявайки и подобрявайки концентрацията.

КАКВО ДА ДАВАМЕ НА ДЕЦАТА ЗА СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА?

Храненето при децата трябва да бъде 4-5 кратно, а именно три основни хранения и едно или две междинни хранения. За да сме сигурни, че детето ще похапне нещо здравословно и полезно за междинно хранене в училище, можем да му подготвим следобедната закуска от вкъщи.

Препоръка:

Добре е да сложим вода или чай, например джинджифилов, пресен плод, йогурт или пълнозърнеста овесена бисквитка.

КАКВА НАПИТКА ДА ИЗБЕРЕМ ЗА ЗАКУСКАТА НА НАШЕТО ДЕТЕ?

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. На пазара има огромно изобилие от напитки, които привличат детските погледи, но как да изберем най-доброто за нашето дете - напитката, която да е едновременно вкусна и здравословна?

ЧАЙ - без кофеин

Чаят е известен от хилядолетия като древна напитка за здраве. Богат на антиоксиданти и редица полезни вещества, топъл или студен, чаят е чудесна напитка за хидратация.

  • Подходящи са плодовите чайове или билковите, като се препоръчва да са деликатно подсладени с естествени подсладители, например мед.
  • Чаят от мента е подходящ, тъй като има приятен аромат, успокояващо действие по отношение на стомаха и е полезен при инфекции на горните дихателни пътища, които са често срещани при децата.
  • Чаят от лайка също е известен с успокояващите си и противовъзпалителни свойства.
  • Джинджифилът също е прекрасен избор. Известен със своите противовъзпалителни свойства, той ще укрепи имунната система на детето, ще даде тонус и енергия на детския организъм и ще спомогне за комфорта на стомашно-чревната система.

Препоръка:

Важно е да избираме безкофеинов чай за нашите деца, без добавена захар, изкуствени и синтетични подсладители, оцветители, аромати или други подобрители.

Студени чайове от джинджифил VERVE

МЛЕЧНИ НАПИТКИ

Млечно-киселите напитки, например айрянът, също е добър избор за децата. Важно е, киселото мляко да бъде от сигурен източник и да не е с добавена сол или захар. Киселото мляко е отличен източник на пробиотици, т.нар полезни бактерии,които са важни за поддържане на чревното здраве, протеини и калций. Киселото мляко е изключително полезно и трябва да бъде част от разнообразната и балансирана диета на подрастващия организъм.

СМУТИТА

С различни комбинации от плодове, зеленчуци, смлени ядки, можете да осигурите голямо разнообразие от полезни вещества.

Зелените смутита са мощен антиоксидант, витаминна бомба и прекрасен източник на фибри. Те са чудесен начин да поднесете на детето си коктейл от зеленолистни зеленчуци, които малките пакостници често отказват да консумират.

Плодовите смутита също са чудесен източник на витамини и минерали. Според препоръките за хранене е добре да се предлагат пресни плодове и зеленчуци на всяко хранене. Много деца отказват да консумират пресни плодове и смутито е чудесен начин да ги предложим.

За предпочитане е да приготвяме смутитата вкъщи, а ако заложим на пакетираните да четем внимателно етикета.

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ - КЛЮЧОВО ВАЖНО ЗА ДЕТСКОТО РАЗВИТИЕ

Не забравяйте, че храната е от изключителна важност за нашето здраве и е важно да дадем личен пример на детето.

Здравословните подходи към консумацията на напитки и диетата трябва да бъдат установени в ранна детска възраст с цел предотвратяване на отрицателни последици за здравето в по-късна детска и зряла възраст.

Д-р Виолета Снегарова

Докторант по хранене и диететика към Медицински университет – Варна

д-р Димитър Пашкулев

За автора:

Д-р Виолета Снегарова е специализант по Гастроентерология и докторант по хранене и диететика към Медицински университет - Варна. Основните й интереси са в областта на гастроентерологията, храненето и диететиката. Има над 30 доклада изнесени на международни конференции. Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.

Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).

Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр. Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com.

предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!