ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА на Verve - купи с отстъпки до 80%! ЗАТВАРЯМЕ - наличностите са ограничени!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

ЗАГРЯВАЩ, ПРЕЧИСТВАЩ И ИМУНОБАЛАНСИРАЩ ЧАЙ
С БИЛКИ ОТ ДВАТА СВЯТА!

И какви ползи носи чаят от ДЖИНДЖИФИЛ & ПОДБРАНИ БИЛКИ на Verve
според специалиста по природна медицина д-р Д. Пашкулев?

14 Януари 2021, автор д-р Димитър Пашкулев

Билков Чай

Всяка област по света разкрива своите тайни за вековна ползотворна употреба на растителната си съкровищница – като храни, подправки и билки.

Южните райони предлагат разнообразни кулинарни суровини - интересно е, че повечето пикантни подправки идват от там, за да помогнат за сгряването, доброто здраве и бодрото самочувствие на по-северните народи!

Комбинираният безкофеинов Чай от джинджифил с подбрани български билки на Verve включва уникална селекция от ароматни и полезни билки от двата свята. Ето кои са те:

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът (исиот) може да бъде определен като „крал“ на южните подправки и същевременно заема едно от първите места по използваемост в китайската традиционна медицина и индийската аюрведа. Аюрведа е първата медицина на човечеството. Зародила се в Индия, тя повлиява силно лечебните практики на целия древен свят.

В аюрведа джинджифилът се счита за едно от основните средства за два от трите основни типа организъм – капха (кафа) и вата:

 • В първият случай (капха) се препоръчват по-високи дози и по-концентрирани форми джинджифил, тъй като се цели едновременно загряване, тонизиране, стимулиране на обмяната (и на либидото!), храносмилането и пречистване от слузните натрупвания.
 • При вата идеята е по-скоро леко подтикване на жлезите към по-ефективна работа и (в случая с храносмилателните жлези) по-добро усвояване, а едновременно да се тушират неврогенните спазми – това се постига с по-ниски дози и по-разредени форми на прием. Тежката храна се възприема вече като не толкова тежка, именно поради малката доза джинджифил в храната или напитките. При това, ако сме запознати с принципите на комбиниране на подправките, той може да си пасва както с такива за сладки ястия, така и в състава на солени и пикантни миксове.

Още от Средновековието, също и народите, живеещи на север са оценили както кулинарните, така и фитотерапевтичните достойнства на този корен. Препоръчвали са го дори по време на чумните епидемии; по-достоверни са обичайните дихателни и храносмилателни показания, както и ставните неуредици.

Стотици проучвания през последните десетилетия потвърждават забележителните наблюдения на древните:

 • Гингеролът, зингеронът, шигеолът, микроелементите (цинк, манган и др.) и редица други съставки на джинджифила намаляват тежестта след нахранване, гаденето и подуването на корема.
 • Те не само помагат на ресничките по дихателните пътища да елиминират болестотворната слуз, но и пряко стопират възпалителните процеси, чрез регулиране на цитокините и ензими като COX-2.
 • Също така, комплексно действащите съставки в цялостния екстракт са способни да намалят образуването на вирусна плака по дихателните пътища и по този начин пресичат в зародиш проникването на инфекцията по-навътре в организма.
 • Общото благотворно въздействие на билката освен това включва подобряване проходимостта на кръвоносните съдове. Това е от значение както при баналното мръзнене и различните схващания, така и при сериозни патологични процеси, като нарушения в кръвооросяването на сърцето и мозъка, образуване на тромби и различни остатъчни явления и усложнения след преболедуване от вирусни заболявания (вкл. Ковид-19). Разбира се, в сериозните случаи са необходими специализирани диагностични и терапевтични мерки, но не пречи да включим тази прекрасно билкоподправка в общата ни превантивна и възстановителна стратегия!

МАЩЕРКА

Мащерката е също така известна едновременно като билка и като подправка (която може да замести чубрицата в повечето характерни за нея блюда).

 • Неповторимият й ароматен букет включва съставки, които пречистват белите дробове, като подпомагат отделянето на секрети от дихателните пътища.
 • Не по-малко полезно е действието й върху храносмилателната система, като се подобрява усвояването на мазнините и на някои ценни минерали, намаляват се спазмите и образуването на газове.
 • Природният супердезинфектант тимол в състава на стръковете действа пряко противомикробно и антипаразитно.
 • Върху нервната система действа хармонизиращо, до известна степен променя прага на болковото възприятие, особено ако трябва да се успокои стресово индицирана болезненост.

МАТОЧИНА

Маточината има по-фин аромат, напомнящ този на лимона (от там и другото й народно име – „лимонче“). Тя е изпълнена с целебни терпени, минерали и антиоксиданти.

 • Макар и по-слабо известна у нас като подправка, маточината се ползва по-широко в Средиземноморието, включително към зърнени, зеленчукови и млечни ястия.
 • Някои от общите свойства на мащерката, например върху храносмилането, тук също са представени, но подчертано е въздействието на билката по-скоро върху нервната и сърдечно-съдовата системи. То е успокояващо, но без да понижава физическата и умствената работоспособност (дори има редица данни за подобряване на паметта при редовна употреба на маточина, под каквато и да е форма!).
 • Полезна е при хипертония, но може да се прилага и при нормално или променливо кръвно налягане. Помага да се регулира сърдечният ритъм, особено ако нарушаването му е на нервна почва.
 • Невралгичните болки и женските хормонални и вегетативни проблеми също са традиционно показание на тази билка, особено сред европейските билкари и фитотерапевти.

ЧЕРВЕН РИГАН

Червеният риган е една от най-приятно ухаещите горски билки; като подправка е почти универсална, тъй като върви не само на всякакви супи, но (за разлика от белия риган) става и за сладки ястия.

 • Ароматните му съставки имат изразено противомикробно, противогъбично и антипаразитно действие, което следва да се има предвид при широк спектър от проблеми с устната кухина, стомаха, червата, жлъчния мехур и женските гениталии, както и след употреба на широкоспектърни антибиотици.
 • Върху нервната система влиянието е леко успокояващо и балансиращо енергията с релакса.

ЧЕРЕН БЪЗ

Черният бъз в европейската фитотерапия е известен като „дърво на дълголетието“.

 • Не само плодът, но и цветът му е използва за консумация, от него се прави сироп и разбира се – чай с ненатрапчива флорална нотка (тя идеално пасва на другите аромати на композицията).
 • Но освен етеричномаслени съставки, билката съдържа много други ингредиенти, като флавоноиди, гликозиди, слузни съставки, органични киселини, сапонини и фитохормони. Те разгръщат спектъра си на действие през противомикробно, омекотяващо и откашлечно, през леко разхлабително, диуретично и тонизиращо, до имуномодулиращо и хормонорегулиращо (с особено изразен ефект върху белите кръвни клетки и надбъбречните функции).
 • Известен ефект може да се очаква не само при вътрешна употреба, но дори и при гаргара или промивка с извлек от бъз, например при гърлобол.
 • Нови данни дават заявки за перспективно приложение на билката още при грип и грипоподобни инфекции.
Опитай чай от джинджифил Verve

И така, комплексният Чай от джинджифил с подбрани български билки на Verve ни осигурява балансиран вкусов, загряващ, пречистващ и имунобалансиращ ефект през всички тези дни, когато сме приютени вкъщи и сме дали простор на мечтите си – поне някои от тях определено ще се сбъднат!

Д-р Димитър Пашкулев,

Специалист по интегрална природна медицина

www.dpashkulev.info/

д-р Димитър Пашкулев

За автора:

Д-р Димитър Пашкулев е специалист по интегрална природна медицина. Съставя цялостни индивидуални програми: с подходящо хранене, билки, минерали и други природни продукти, физически и психорегулиращи техники от древни и съвременни ( източни и западни) школи.

Автор на над 20 изцяло собствени книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение. Има публикувани десетки книги по теми като превантивна и спортна медицина, интегрална психология, педагогика, екология, афористика и поезия.

По рецепти на д-р Пашкулев няколко производителя са реализирали през последните 30 години повече от 100 добавъчни и козметични композиции. Автор е на десетки разработки за натурални препарати от билки и етерични масла. Консултира също така фирми и издателства (стратегии, редакции, рецензии, смислово оптимизиране на книги, листовки и сайтове).

Опитай чай от джинджифил Verve
предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!