Опитай новата селекция ДЖИНДЖИФИЛОВИ ИЗКУШЕНИЯ на Verve - безплатна доставка над 30 лв.!
Чай от  джинджифил  за живот,  изпълнен с енергия
02 400 55 68
0884 779 927

ДРЕВНИ И СЪВРЕМЕННИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА БИЛКАТА ТЕСНОЛИСТНА ВЪРБОВКА (ИВАН-ЧАЙ)

20 Март 2019, автор д-р Димитър Пашкулев

Иван чай, планина

Всеки, който се е разхождал из средните и високи планини, и по-специално из влажните им поляни, се е натъквал на растения, които са като естествени природни "украшения": високи треви с дълги листа и едри тъмнорозови цветове. Това е теснолистната върбовка (Иван-чай, кипрей, epilobium angustifolium, chamaenerion angustifolium), която все пак е най-добре да се разпознае точно с помощта на опитен ботаник или билкар. Интересно е, че на английски език названието на билката е fireweed (огнена трева) – то отразява способността му да расте на местата, където е имало пожари. Наблюдавано е например, че по време на Втората световна война на местата, където са падали бомби, още през същата година вече е имало кипрей.

Биолозите отбелязват, че обширните поляни с теснолистна върбовка създават по-топъл микроклимат, с което се помага на младите дървета, като ги защитава от вятър и хлад и ускорява възстановяването на гората, пострадала от пожар. Растението е и прекрасен медонос за пчелите.

Някои бъркат теснолистната върбовка с горската върбовка (Epilobium montanum) и други видове от този род, които обаче са по-дребни, имат овласени стъбла или други отличителни белези. (Тъй като някои от тях са били обявени – адекватно или не особено - за отровни от известната лечителка Мария Требен, много хора се плашат и от кипрея, но пък Иван чай е най-добре проучената за безопасност от тях, тя е по-сигурна и от прословутата дребноцветна върбовка – Epilobium parviflorum).

Прилагането на теснолистната върбовка има голям стаж в народната медицина на различни страни особено в руската, където именно е известна като "Иван чай" или "капори", както и в Германия и Австрия):

 • При проблеми с простатата и други части на пикочополовата система
 • При храносмилателни разстройства
 • Спастични болки
 • Алергии
 • За регулиращо въздействие върху нервите (за едновременно тонизиране и успокояване)

Иван чай е бил традиционна напитка за северните славяни, известна още от XIII век. Наричали са го "напитка за мъжка сила", но са го ползвали и жените, особено в периода на менопаузата. Прилагал се е и външно (като чай, лапи, кремове) - при кожни обриви, изгаряния, рани, отоци, циреи и даже като лосион за коса.

Стъклена чаша с Иван чай

Рецептите за приготвянето на билката са различни: директна консумация на нежните части в салати или супи (придава им особен аромат и леко разхлабващи свойства), запарки и отвари от изсушени или ферментирали надземни части и корени, а напоследък – и различни видове екстракти. Традиционно се препоръчва да се събират части предимно от по-млади растения, които се считат за по-ефективни.

Научните данни през последните десетилетия постоянно разширяват възможните показания на теснолистната върбовка (Иван-чай). В действителност, употребата на редица лечебни растения по много направления не е изненада за учените. Билките имат комплексен състав, а значи и действие; освен това например противовъзпалителното и успокояващото действие могат да обекчат сами по себе си най-разнообразни оплаквания.

Същото важи и за други установени въздействия на активните принципи на растението:

 • Противомикробни (вкл. срещу грипния вирус, стафилококите и Helicobacter pylori)
 • Антиоксидантни
 • Имуномодулиращи
 • Антиязвени
 • Противо-туморни и
 • Забавящи процесите на стареене

Флавоноидите (особено кверцитин и микелианин) и елаготанините (енотеини А и В – имунни активатори и освен това регулират ензима 5-алфа-редуктаза, което е основно важно при простатните нарушения), се считат за основно валидни биологично активни компоненти. Но роля имат и белтъчните и слузните вещества, бета-ситостеролът, витамините и многобройните микроелементи (желязо, мед, манган, никел, молибден, бор, литий и др.).

Според руските фармаколози, механизмът на действие на Иван чая върху нервната система е сходен с този на мощното успокоително аминазин обаче при него се наблюдават неприятни странични действия (особено е тежко затрудненото придвижване), които отсъстват при билката. Също така, получен е извлек от цветовете под името „Ханерол“, за който се твърди, че притежава някои от противотуморните ефекти на известния медикамент 5-флуороурацил, но отново без тежките му странични увреждания.

Германските учени от своя страна се концентрират повече върху влиянието на теснолистната върбовка върху пикочните пътища и простатната жлеза. Оказва се, че тя има по-силно антивъзпалително и пикочогонно (диуретично-против остатъчната урина) действие от другата често спрягана върбовка – дребноцветната. Изследванията освен това показват, че активните съставки, важни за доброто състояние на простатата, трябва да се приемат поне по два пъти на ден; няма причини това да не важи и за Иван-чая.

Въпреки че и самостоятелното приложение на теснолистната върбовка често дава добри резултати, съществуват редица рецепти за комбинираното й прилагане с други билки.

 • Ако гледаме да допълваме на някои от основните свойства на Иван чая – противовъзпалително, подобряващо храносмилането и имуноактивизиращо – джинджифилът е много добър избор.
 • На Изток го комбинират и със зеления чай. Конкретно за простатата, ефектите му могат да бъдат допълнени от растения като ветрогон, леска, котешка стъпка, усойче и др.
Опитай чай от джинджифил Verve
Мнения на клиенти
Весна Ненчева

Весна Ненчева

Посрещам клиентите си с голяма чаша IVAN CHAI & GINGER Verve by Nadia Petrova. Готвейки се за консултантската сесия, запарвам в каната и чая. Харесвам чувството да изчакам всяко листенце да падне на дъното, да сипя в чашите и да отпия първата глътка наситен, тонизиращ и ароматен вкус настройващ ме на работна вълна. Обичам чая с джиджифил, а Иван чай съставката му дава изтънчената различност от другите чайове.

!!! Разбира се, ползването на това "природно чудо" не отменя необходимостта от природосъобразно хранене и начин на живот, а в случай на необходимост – и от модерни медикаментозни и оперативни методи. То обаче може да се употребява профилактично (за разлика от тях), а иначе - да усили значително техния ефект, за да могат всички, особено по-възрастните мъже и жени, да се радват пълноценно на живота!

Д-р Димитър Пашкулев,

Специалист по интегрална природна медицина

www.dpashkulev.info

д-р Димитър Пашкулев

За автора:

Д-р Димитър Пашкулев е специалист по интегрална природна медицина. Съставя цялостни индивидуални програми: с подходящо хранене, билки, минерали и други природни продукти, физически и психорегулиращи техники от древни и съвременни ( източни и западни) школи.

Автор на над 20 изцяло собствени книги по диетология, фитотерапия и комплексно природолечение. Има публикувани десетки книги по теми като превантивна и спортна медицина, интегрална психология, педагогика, екология, афористика и поезия.

По рецепти на д-р Пашкулев няколко производителя са реализирали през последните 30 години повече от 100 добавъчни и козметични композиции. Автор е на десетки разработки за натурални препарати от билки и етерични масла. Консултира също така фирми и издателства (стратегии, редакции, рецензии, смислово оптимизиране на книги, листовки и сайтове).

предишна история

ВИЖТЕ СЪЩО

ЧАЙОВЕ ОТ ДЖИНДЖИФИЛ

джинджифил, лимон, канела,
портокалови корички и ...
щипка уникалност от Verve

научи повече

ЗА ДЖИНДЖИФИЛА

Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. История му започва преди 5000 години

научи повече

ЗА VERVE

Върв Тийс е българска компания, производител на първата в България уникална линия чайове от джинджифил

научи повече
ЗА ДЖИНДЖИФИЛА АКСЕСОАРИ КОНТАКТИ ОБЩИ УСЛОВИЯ МАРКЕТИНГ МАТЕРИАЛИ
гр. София 1606, бул. Едуард И. Тотлебен 85-87, ет. 3, 02 400 55 68, 0884 779 927, verve@verveteas.com
ЗАПИШИ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН:
Получаваш полезна информация, рецепти и специални оферти всяка седмица + 10 % ОТСТЪПКА за следващата си поръчка.
абонирай ме
verveteas.com използва “бисквитки”, за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към уеб сайта. Научете повече
Разбрах!